Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

03 februari 2014

Schnitzelfest, utflykt i bergen och Tapas träff

FREDAG  31/1

Fredagar är det marknad i grannbyn Alfas del Pi och dit begav vi oss fredags tillsammans med ett större antal svenskar som bor här på El Raco Camping i Benidorm.
Som sig bör blev det först en rundtur inne på marknadsområdet och därefter träffades vi på den nordiska klubben MasAmigos och dess uteservering för några goda sandwich. Vädret var helt fantastiskt denna dag med en molnfri himmel och dryga 20 grader i skuggan, så vid 12-tiden fanns det inte en endaste stol ledig på uteserveringen. Det blev till att sitta inomhus för de som kom hit lite för sent...

Klockan 14 promenerade vi upp till Restaurante El Perro Loco (den galna hunden) för en gemensam lunch och här mötte oss ägaren Peter och hälsade oss välkomna - vi har ju gästat denna restaurang vid ett större antal tillfällen under denna vinter.
Vi "välkomnas" även av denna lilla pärla, som stod parkerad utanför restaurangen. Vi båda är faktiskt lite "svaga" för just Smart bilar och en bil med denna härliga färg kan man ju bara inte låta bli att fotografera...
Idag blev vi hela 12 personer som satte oss till bords och här ser du 9 av dessa schnitzel älskare på bild.
Några valde wienerschnitzel och några åt sig mätta på Cordon Bleu, som är en schnitzel fylld med skinka och smält ost - smakar himmelskt i Peters regi !!!
Restaurangen stoltserar, mest på skämt, även med sitt eget vin - husets vin och det smakar riktigt bra !
Här blir vi sittande fram till tidiga kvällen och ett flertal av oss avslutar besöket med att handla i den livsmedelshall som ligger intill MasAmigos. I denna affär finns ett stort antal svenska livsmedelsvaror att köpa - imponerande stort utbud faktiskt ! Vi köpte bl.a. Smögenröra, kräftröra, leverpastej, västerbottenost, gravad lax samt mörkt norskt bröd som är underbart gott...

LÖRDAG  1/2

Idag har vi blivit inviterade av våra grannar Inger och Per att få följa med på en tur upp i bergen med deras husbil, som är en integrerad Hymer. Denna bil är cirka 6 meter lång och betydligt behändigare att ratta uppe på smala bergsvägar och det då i jämförelse med vår bil som är 9 meter lång - tar mer plats och är nästan omöjlig att köra på dessa stundtals mycket smala och branta "alpvägar" !
Inger är en mycket duktig chaufför, som har rattat mycket stora långtradarekipage över hela Europa, så det är verkligen en fröjd att få åka med henne som passagerare !
Vi körde den avgiftsfria nationalvägen norrut och passerade bl.a. staden Calpe med dess fantastiska klippa som nästan ligger mitt i byn och vi fortsatte ytterligare ett antal mil norrut och passerade bl.a. Denia och Olivia. Strax innan vi kom fram till staden Gandia så lämnade vi den stora vägen och svängde av rakt västerut och kom sedan fram till den lilla byn Pego med sin vackra kyrka. 
Här svängde Inger av vägen och in på en liten parkering där vi gjorde uppehåll. Här blev vi serverade underbara bakverk och till det fick vi båda och Per dricka en underbart god Cava (torrt mousserade vin tillverkat i Spanien). Inger fick nöja sig med mineralvatten med bubblor i - det är ju hon som kör idag och det gör hon verkligen med den äran !
Utefter bergen här uppe så formligen vimlar det av små byar med nybyggda större villor och åtskilliga av dessa ägs av utlänningar och står därför obebodda under långa tider av året.
Som synes så är det mycket stora byar med nybyggda hus utefter bergssluttningarna och det över mycket stora områden här uppe på hög höjd.
 
Vi passerar ett stort antal små byar på väg upp i bergen och ingen by utan kyrka.
Överallt (även på mycket hög höjd) så kantas vägarna av stora och små mandelträd som nu blommar för fullt och det är sagolikt vackert att beskåda dessa träd.

På en bild som denna får man verkligen klart för sig vilka enorma bergsformationer det finns i denna del av Spanien - husen på denna bild framstår ju som små futtiga byggklossar...
Bitvis håller bergsvägarna riktigt hög standard, men bakom nästa böj kan det smalna av och det är knappt det går att möta en personbils ens så ägare av stora husbilar bör icke göra sig besvär att åka hit upp - tycker vi !
Mycket stora arealer är täckta av nät som ovan och här odlas det både oliver, citrusfrukter och ris.
Längst bort i bild kan man skymta kusten och havet. Här uppe i bergen är det betydligt svalare än ute vid kusten, så en flis tröja utanpå både en vanlig sommartröja och en skjorta sitter inte i vägen...

På väg nerför bergen och mot Benidorm, så passerar vi avtagsvägen upp till bergsbyn Guadalest. 
Nu märks det att Inger kört mycket tunga och stora fordon - snacka om rutin - eller som hon väljer att uttrycka det - man åker inte upp till Guadalest och trängs med stora turistbussar en söndag - hit upp åker man med husbil endast på vardagar !
På väg ner till El Raco och Benidorm så passerar vi det så kallade diamanthuset - en helt fantastisk byggnad som nu håller på att färdigställas.
Än en gång vill vi passa på att tacka Inger och Per för denna mycket intressanta tur uppe i bergen väster om Benidorm och Gandia !

SÖNDAG  2/2

Vi båda tog idag, tillsammans med våra grannar Christer och Britt, initiativet till ännu en Tapas träff i Gamla Stan här i Benidorm och detta mot bakgrund av att - hemska tanke - några av våra grannar här på El Raco ej besökt dessa "Tapas tempel" i just Gamla Stan. 
Vi träffades vid receptionen här på El Raco kl. 14.30 och tog sedan bussen ner till närheten av Gamla Stan. 
I normala fall brukar vi promenera dit bort, en sträcka på cirka 4 km från El Raco, men en i "gänget" har fått lite problem med en höft och en annan med ett knä, så vi enades om att samtliga tar bussen idag.
 
Vädret är utomordentligt vackert idag med en helt molnfri himmel och med en skuggtemperatur på över 20 grader, så det blev en liten promenad utefter Levante stranden innan vi kom fram till La Caya Aragonesa.
Att det blev just idag söndag som vi tog oss dit beror på att Britt ska flyga hem till Sverige på tisdag morgon och innan dess hade hon lust att besöka bergsbyn Guadalest i morgon, måndag. 
I "normala" fall besöker man inte Gamla Stan på en söndag - då är det alla spanska husmödrars lediga dag i köket och då går man (om man har råd) ut på lokal och besöker då helst en Tapas restaurang.

Vi har otur idag för Tapas restaurangen La Caya Aragonesa är knökfull - det finns inte ett endaste bord att uppbringa och faktiskt inte ens en plats intill bardisken där man stående äter sina tapas.
Men, vad gör det en dag som denna. Vi går in i huset där Aragonesa ligger och där inne finns det ett stort antal tapas restauranger att välja mellan och vi har tur som får plats vid 2 bord med 4 stolar vid resp. bord och det passar ju utmärkt då vi är 8 personer.
Britt, Gerd och Christer låter sig väl smaka av diverse tapas och till dessa dricker de flesta öl,vitt vin eller rött vin.
Inger och Sven-Inge njuter ikapp av dessa så läckra tapas. Dessvärre lyckas jag inte få någon bild på Ingers man Per eller på Sven-Inges fru Linda - det är trångt om saligheten på restaurangen och näst intill omöjligt att fota här inne.
Inger och Per har lyckats övertyga oss andra om att en tapas lunch utan en efterföljande stor glassbägare inte är en riktig lunch... vi andra tar rygg på Inger och Per och "landar" strax på deras favoritglassbar som ligger lite längre fram i bild.
Nu är räddningen nära för gillar man "riktig" glass, ja då är det hit man ska bege sig i Benidorm !
Vaniljglass med grädde och jordgubbar är en av favoritglassarna...
Bosse kände för en kombination av 3 olika sorter och gissa om han njöt...
Ett annat alternativ som många gäster på denna servering gillade...
Efter en mycket trevlig eftermiddag tillsammans med några av våra vänner här på El Raco, så tar vi bussen hem igen. Linje nr 10 som startar nära Gamla Stan i Benidorm och som vänder vid marknadsplatsen i Altea (marknaden äger rum där på torsdagar).

4 kommentarer:

 1. Vilka trevliga utflykter ni är på. Något att tänka på när vi åker uppåt.

  SvaraRadera
 2. Maggan och Ingemar !

  Vi hoppas vi får se er här på El Raco innan vi åker söderut och det gör vi om lite drygt en månad. Om inte så skulle det vara mycket trevligt att få träffa er någonstans mellan Benidorm och Marbella !

  SvaraRadera
 3. Ni har det gött ser vi, glassen tände en gnista här!

  SvaraRadera
 4. Lena och Jan !

  Den lägger sig som bomull kring hjärtat... och den är ju så god att man inte kan låta bli den...

  SvaraRadera