Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

08 oktober 2015

Tisdagsträff på Raco och...

I tisdags kväll träffades ett större antal norrmän och svenskar på campingens restaurang för att inta en gemensam middag - ett träff som pågick under tisdagar även under större delen av förra vintern.
Vi träffas redan kl. 19, så därav så få övriga gäster i denna stora restaurang.
Frank och Karin, Harald och Kirsten samt jag själv njuter av maten - Bosse fotograferar som vanligt.
Ikväll kunde vi välja mellan lamm eller torsk och båda rätterna smakade alldeles utmärkt !
Till dessert fick vi glass, creme caramel med vispad grädde och en mycket gott bakverk fyllt med vanilj creme.
Priset för denna middag ?  Ganska fantastiskt, vi betalar 7,50 Euro och då ingår även en halv flaska rött eller vitt vin per person !
Vid 21-tiden börjar underhållningen och då blir ljudvolymen så hög att vi måste "rymma fältet"...
Det är fortfarande nästan lika varmt på kvällarna som på dagarna, så då flyttar de flesta ut på terrassen utanför restaurangen för lite "eftersläckning"...

...en utflykt till Altea och Albir...

Då och då tar vi bussen från Raco och bort till ändhållplatsen i Altea. På väg dit passerar bussen både Alfaz del Pi (där marknaden äger rum på fredagar och där den nordiska föreningen MasAmigos har sina lokaler) samt badorten Albir.
När man har klivit av bussen vid ändhållplatsen i Altea och promenerat den korta biten (200 meter) ner till den plats där strandpromenaden i Altea börjar (längst norrut) och vänder sig om, så får man in denna så underbart vackra klippa i bild. Vi båda blir nästan lyriska av att stå och njuta detta sceneri och i fjol promenerade vi drygt halvvägs upp till toppen tillsammans med några andra svenskar.
MEN när vi gått genom en lång och mycket brant tunnel och kommit ut ur den, så stötte på en skylt där det stod att det var förenat med livsfara att fortsätta - gissa vad vi gjorde då... Jo, vi vände om och gick ner till en bar och styrkte oss med var sin kall öl...!
Tilläggas skall är att de är rätt många som fortsätter upp till toppen, men ölen lockade mer...
I Altea och i början av strandpromenaden, har havet börjat "äta upp" stranden så mycket att den inte längre är möjlig att rädda. Därför jobbas det nu intensivt med att bygga upp en barriär av mycket stora stenar som skydd mot strandpromenaden. Samtidigt som detta görs gräver man även ur den lilla "insjö" som kommer till när detta arbete är slutfört.
Notera den vackra Calp klippan bakom grävmaskinens stora arm !
 I Altea och utefter dess fina strandpromenad formligen "vimlar" det av små mysiga restauranger som säkert funnits här i många år...
...men även av betydligt större och modernare restauranger. Notera den fina cykelbana som löper direkt intill strandpromenaden och alldeles intill restaurangerna - nära till vattenhålen är det...
Ett flertal av dessa restauranger är specialiserade på underbart goda Tapas rätter...
Detta är bara ett mycket litet exempel på vad Tapas innebär. Vid våra besök på Tapas restaurangen La Cava Aragonesa i Gamla Stan i Benidorm finns det säkert cirka 60-70 olika sorters tapas att välja mellan.
Utefter strandpromenaden mellan Altea och Albir finns det ett antal villor av olika storlek och byggstil - denna villa skulle vi inte ha något emot att äga - problemet är väl snarast kostnaden för att köpa den... räkna med minst 20 miljoner kronor !
Hela undervåningen på denna villa är ett stort garage där det ryms åtskilliga personbilar, så dom som äger denna villa har säkert ett stort bilintresse !
Apropå bilar, så har vi ägt ett stort antal amerikanska bilar under den tid när vi inte hade så många gråa hår på knoppen och när man så stöter på en nästan fabriksny Chevrolet Camaro blir man lite sugen...
Denna bil har en V8 på hela 412 hästkrafter och med ett enormt vridmoment och ett helt underbart sjung från avgasrören...
  Regnskurar i södra Spanien ?  Jo, det förekommer men ganska sällan !  
Vintern 2013-2014 hade vi endast 5 regndagar här i Benidorm under 6 månader och vintern 2014-2015 hade vi 12 regndagar under samma tidsrymd.
För att försöka säkerställa att konsekvenserna inte ska bli alltför stora för oss boende, så finns det med jämna mellanrum utefter hela den spanska kusten konstgjorda fåror för regnvatten - denna fåra mynnar ut i havet mitt emellan Altea och Albir.
I Altea och nära "gränsen" till Albir finns det en ställplats med bra läge - när det inte blåser... för det gör det ibland när lågtrycken passerar i januari-februari. En ställplats att stå några veckor på, men inte en hel vinter även om det här finns både toaletter och duschar.
Ännu närmare Albir ligger campingen Cap Blanch, med samma fina läge nära havet, men här är problemet ett annat enligt vårt sätt att se det. Som framgår av denna bild, som är tagen vid infarten till anläggningen, så formligen "vimlar" det av träd på denna camping och träd skymmer som bekant solen... Dessutom är servicehusen inte uppdaterade på många år !
Bilden tagen en kort bit från Camping Cap Blanch med Calp klippan i bakgrunden.
Om du promenerar från centrum av Albir och ner till stranden och den fina strandpromenaden, så stöter du på denna restaurang efter några hundra meter. Hit ska man gå om man gillar grillade kötträtter - kyckling, ribs, fläskfilé och oxfilé smakar alltid mera här ! Under några kvällar i veckan underhåller musiker och spelar riktigt bra country&western musik.
Efter denna långpromenad från Altea till Albir, så känns det som om vi liksom gjort rätt för lite mat och dryck... Lunch intas på vår favoritrestaurang Tutti Bianchi i Albir tillsammans med Karin, Frank, Kirsten och Harald. Närmast kameran sitter Irene och Gun fra Mo i Rana i Norge som hyr lägenhet under vintrarna sedan många år i just Albir och som vi lärde känna redan för 2 år sedan genom Frank och Karin.
Oavsett vad man beställer på denna restaurang, så serveras man mycket god mat !
Fisk (vi åt var sin underbart god och stor grillad sjötunga här för några dagar sedan) kött i alla dess former, ett stort utbud av sallader, pizza, rostbiff med tillbehör etc etc...
Vad sägs om denna underbart goda sallad med tonfisk, skinka, ost, lök och massor av tomater i en mycket god dressing...?!
Restaurangen ligger cirka 75 meter från marknadsplatsen/parkeringen i Albir och på samma sida gatan som leder ner till stranden - välkommen hit du också !

Vi hörs - till dess, må så gott !

11 kommentarer:

 1. Tapasen ser supergoda ut! Vi tycker att maten i Kroatien är lite halvtrist, men tills vi får gäster har vi siktat in oss på en lite bättre restaurang, ska bli intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi har blivit så sugna på Tapas att vi äter det flera gånger i veckan - en perfekt och mycket god lättlunch !
   Hoppas ni hittar en bra restaurang med riktigt smarrig mat !!!

   Radera
 2. Ja inte undra på att ni trivs där nere med go mat!
  Och så bra priser med!

  Ha det gott o njut....Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad sägs om en 3-rätters lunch eller middag för mellan 9-11 Euro inkl. en halv flaska vin per person och då har man cirka 6-8 rätter att välja mellan både till förrätt, varmrätt och dessert och denna prisnivå är den som gäller på åtskilliga restauranger här i Benidorm med omgivning...!!!
   Kram

   Radera
 3. Ja då var er " vintersäsong " igång och ni har sällskap av en del andra " övervintrar kändisar ".
  Hur vi själva gör med resa till Spanien är inte bestämt, vi skall ha barn o barnbarn hos oss i jul, efter det vet vi inte om det eventuellt blir en resa.
  Njut nu av ettiden på El Raco och hälsa till övriga.
  Hälsningar från
  Kenneth o Britt . Borgholm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej båda 2,
   Fler och fler droppar in vartefter dagarna går - både norrmän och svenskar som vi träffade i fjol vinter !
   Hoppas att även ni kommer ner - ni är mycket välkomna till Raco !

   Radera
 4. Hej där i värmen och det underbara livet i Benidorm!
  Vi kommer iväg lite tidigare än vad jag sagt tidigare!
  Saknar den infon jag bad er att ge mig!
  Ser resan till Spanien som en utmaning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Janne,
   Beklagar att jag missat att svara på ditt mail !
   Jag sänder dig ett mail i helgen med svar på dina frågor !

   Radera
 5. Hej
  Finns det platser för 9 m lång husbil om man kommer bara över några nätter eller måste man boka på campingen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Bortsett från perioden över jul/nyår är det inga problem att få plats för en husbil på 9 meter då de flesta tomter är 8x10 meter och att det alltid finns ett antal tomter lediga.
   Det finns dessutom reservplatser intill inomhuspoolen där bilar upp till 11 meter får plats.
   Välkommen hit !

   Radera
  2. Hej,
   Bortsett från perioden över jul/nyår är det inga problem att få plats för en husbil på 9 meter då de flesta tomter är 8x10 meter och att det alltid finns ett antal tomter lediga.
   Det finns dessutom reservplatser intill inomhuspoolen där bilar upp till 11 meter får plats.
   Välkommen hit !

   Radera