Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

08 mars 2015

Vi har hittat ett litet smycke

Den gamla bydelen i grannbyn Altea

För andra gången i år har vi besökt den gamla bydelen i vår grannby Altea.
Från Benidorm tar man sig de 4 km norrut efter kusten till grannbyn Albir, som är norrmännens favoritplats i denna del av Spanien, och sedan fortsätter man några kilometer ytterligare till Albirs grannby Altea.
Vår högst personliga uppfattning är att man ska promenera in i den gamla stadsdelen uppifrån toppen av berget och inte från stranden och själva staden. Ett par hundra meter varifrån ovanstående 2 bilder är tagna finns det en stor bilparkering och när du promenerar in här, så välj då gärna att promenera runt den gamla bydelen i vänstervarv - ta till höger vid den röda skylten på bild !
När du kommer körande på N332 söder i från, så svänger du upp till vänster intill den enda bro du passerar där tåget mellan Alicante och Calpe kör och fortsätt sedan upp till toppen av berget på den enda väg som leder dit upp !
Detta är ett av de moderna husen i denna del av Altea - notera, som vanligt i Spanien, de små balkongerna på dessa bostadshus.
Notera följande 2 fenomen i dessa gamla stadsdelar i bl.a. Spanien här nere i södra Europa - bilar parkerade trots att vägen är så smal, samt gallren på nästan alla fönster.
Vackra bilder på husväggen plus "ingallrade" franska balkonger plus en pippi som håller koll...
Efter hela den spanska kusten finns det tusentals och åter tusentals lägenheter, radhus och villor att hyra för kortare eller längre tid. Vad vi dock tycker är lite förvånande är att även här i Alteas gamla stadsdel finns det lägenheter att hyra.
Den enda som var till salu var denna lägenhet med den röda skylten på balkongen - här avvaktar de flesta säkert med att sälja sina lägenheter till dess att fastighetsmarknaden vänder på riktigt.
En kyrka väl värd ett besök är just denna i den gamla stadsdelen i Altea.
Trånga gränder finns i överflöd (denna in mot centrum av den gamla bydelen) och det som gör oss extra glada denna dag är att de flesta hus i denna stadsdel är så välskötta och nymålade.
Denna trånga gränd vetter ut mot andra siden och mot havet - notera även elledningarna på husens väggar.
Halvvägs in i den gamla bydelen kommer vi till ett torg med ett flertal restauranger och den gamla, vackra kyrkan.

Denna populära Trattoria var stängd även vi vårt förra besök, så vi får vänta till nästa gång vi kommer tillbaka hit - till denna pärla till stadsdel.
Vi valde denna restaurang i stället och det är densamma som vi besökte när vi var här tillsammans med våra vänner Hanna och Roger, samt deras vovve Vera tidigare i vinter.
På denna restaurang har man specialiserat sig på härliga pastarätter och på underbara Tapas - vi rekommenderar ett besök här om du har vägarna förbi...!
Den gamla moriska kyrkan ser inte mycket ut för världen utifrån, men den är en mycket vacker kyrka...
...med vackra utsmyckningar...
...och med ett tak, som är så otroligt vackert, så att det nästan tar andan ur en...
Vi rekommenderar verkligen ett besök i denna kyrka !
Vi blev så tagna av besöket i denna vackra kyrka, så vi kände att vi behövde något stärkande på en närliggande bar. Idag blev det en CAIPIRINHA - en drink som ser ut så här:
Drinken består av pressad lime, ett par teskedar strösocker (helst rörsocker), krossad is samt den brasilianska spriten Cachaca (sockerrörsbrännvin) = gärna 6 cl.
Drinken är mycket läskande och smakar underbart gott !
Vi fortsätter vår vandring i denna stora gamla stadsdel och i åtskilliga av alla dessa smala gränder finns det gott om restauranger - som här även en indisk, som ska vara riktigt bra...
...små trevliga affärer med diverse utbud...
...samt t.o.m. tango barer...
...och en uteservering som helt blockerar denna smala gränd...
...samt en stor konstaffär i denna gränd.
En undran är ju hur brandbilen ska kunna ta sig förbi när man parkerar på detta sätt - vi frågar en boende i området om det finns parkeringsvakter här - han tittar undrande på oss och ställer oss frågan: vad ska vi med en sån till...?!?!
Här uppifrån den gamla bydelen har man en fin utsikt över Altea med dess småbåtshamn, Albir strax bortom småbåtshamnen och bort till berget i bild samt bort till Benidorm - höghusen längst till höger i bild.

Vi hörs - till dess, må så gott !

6 kommentarer:

 1. Hej på er de va länge sedan ni skriver ju så bra det var roligt ock höra ifrån er igen men jag förstår mycket att göra nu har vi haft fina dagar i Frillesås hälsa alla från oss 3 hade bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, här är det full rulle hela dagarna..., man hinner med ungefär en sak per dag - tiden vill liksom inte räcka till...
   Vi kollar alltid väderleksrapporterna hemmavid och vi har sett att ni har haft varmt och gött i flera dagar nu - det är ni värda !
   Kramar från oss

   Radera
 2. Roligt att läsa om, nu när vi är i Benidorm! Vi hälsade på era grannar Kjell och Solveig häromdan och tittade förbi er plats, men ni var inte hemma då. Vi kanske tittar förbi en annan dag! Vi står på campingen Arena Blanca och är kvar till på lördag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen trist att vi inte var hemma - hoppas att få se er innan ni åker vidare på er Europa resa !

   Radera
 3. ...tja, vad tusan ska man med en brandbil till, ni vet ju att här lever man i nuet o då ... med vår o er persoanlighet har vi fått lära oss att manjana är en annan dag o DÅ ser man verkligheten med andra ögon! Behövde man en brandbil igår, behöver man ingen idag för alla är såå hjälpsamma så det löser sig på NÅGOT sätt o klimatet hjälper också till, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här träffar du verkligen huvudet på spiken Lena - det är ju precis så som du skriver och som mannen vi talade med i den gamla stadsdelen sa: vad som vi med...till...

   Radera