Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

06 februari 2015

Vi firar våra flickor - del 3 av 4

DEL 3


Idag är vi verkligen uppe med tuppen och äter en tidig frukost på Hotel Los Monteros i Marbella.
Målet för dagen är Gibraltar, 90 km söder om Marbella, och här har vi, som framgår av solens läge på himlen, kommit fram tidigt på morgonen - grabbarna Roger och Bosse och vovven Vera tycker att det är alldeles för tidigt...
Strax innan man kommer fram till gränsen mot Gibraltar, så finns det en mycket stor parkering till höger om den sista rondellen före gränskontrollen. Här är parkeringen avgiftsbelagd och även husbilar är välkomna att parkera här. Den ställplats/fricamping som fanns här tidigare är dock stängd.
Direkt efter gränskontrollen ligger Gibraltars flygplats och hit kan man flyga dels från London och Luton i England, men även med det spanska flygbolaget Iberia från Madrid.
Oavsett om du passerar gränskontrollen med bil, cykel, motorcykel eller till fots så måste du köra eller gå över den enda landningsbana som finns på denna flygplats - ganska häftigt, eller hur ?
När ett flygplan ska starta eller landa, så fälls bommar liknande de vid en järnvägsövergång ned och då blir det naturligtvis långa stopp i trafiken och det orsakar naturligtvis långa köer. Dessbättre är det inte så många plan som landar här per dag !
Gibraltar är ett brittiskt territorium beläget på den södra delen av Pyreneiska halvön och har en yta av 6,8 kvadratkilometer och klippans topp ligger på 426 meter över havet. Staden Gibraltar, som ligger intill klippan, har 30.000 innevånare.
En engelsk-holländsk styrka erövrade Gibraltar från Spanien år 1704 under den spanska tronföljdskriget.
Territoriet överläts sedan till Storbritannien vid freden i Utrecht år 1713.
Spanien har vid ett flertal tillfällen försökt göra anspråk på Gibraltar, men vid folkomröstningar både 1967 och 2002 har en majoritet av innevånarna valt att få tillhöra Storbritannien.
Ska man få ett riktigt fint utbyte av att besöka Gibraltar, så bör man absolut hyra en chaufför med bil för att få en chans att uppleva så mycket som möjligt. Risken är annars stor att man hamnar inne på gågatorna i staden Gibraltar och promenerar runt några timmar för att därefter sätta sig i hyrbilen och åka hem igen och det utan att få se det som verkligen är värt att se - klippan med dess makaker bl.a.
När man passerat gränsen, så möts man av några guider som erbjuder sina tjänster. Samtliga debiterar 28 Euro per person och någon prutmån finns inte här. Guiderna/chaufförerna kör uteslutande minibussar som tar upp till 7 passagerare. Hundar är välkomna ombord - mer om det längre fram !
På bilden ovan ligger ett antal större lastfartyg och väntar - vi trodde att man väntade på att få lossa eller lasta i hamnen, men så är inte alls fallet. Man väntar på att mindre tankfartyg ska komma och fylla upp fartygens bränsletankar - här är "soppan" mycket billig och därav denna kö !
Här av vi kommit upp en liten bit på klippan (till nivå 1) och längst bort i bild skymtar Afrika - längre bort ligger inte denna enorma kontinent. Till vänster i bild ligger Medelhavet...
(På denna nivå finns det inga makaker - dom väntar på oss längre upp på klippan).
...och mitt i denna bild ligger sundet mellan Afrika till vänster och Europa till höger - fortsätter man rakt fram i mitten av bilden kommer man så småningom ut i Atlanten.
Vi har här åkt ytterligare en bit upp på klippan och här anländer vi till St. Michael´s Cave (nivå 2).
Grottorna var kända redan under Romartiden och under andra världskriget byggdes det ett militärt sjukhus inne i grottans största sal, men det kom aldrig till användning under kriget.
Idag är grottan en mycket stor turistattraktion med cirka 1 miljon besökare varje år.
Den används numera såväl i teatersammanhang som vid popkonserter - här ser vi en del av den läktare man byggt inne i grottans stora sal.


Med vår kamera är det svårt att fota i denna grotta, men denna lånade bild från Wikipedia illustrerar ganska väl hur oerhört vackert det är här inne i en av salarna.
Direkt utanför entrén till grottan (nivå 2) bor en av de 3 grupper med makaker som lever här på Gibraltar klippan.

Fil:Répartition mondiale des macaques.jpg
Utbredningsområdet för dessa makaker är en stor del av fjärran östern, samt i norra Afrika och de enda vilda makaker som finns i Europa bor just på klippan här i Gibraltar.
Vi lämnar nu St. Michael´s Cave och fortsätter upp till The Great Siege Tunnels (nivå 3) med vår minibuss. Även på denna nivå finns det gott om makaker. På denna bild ser vi en stor del av staden Gibraltar med flygplatsen i mitten på bild och längst bort skymtar vi Spanien.
Vi har lyckan att få åka med en mycket duktig guide/chaufför och besöket i denna tunnel blev nog höjdpunkten för vår del här på Gibraltar klippan.
File:Great Siege Tunnels.jpg
I Gibraltar klippan finns ett stort antal tunnlar som det engelska försvaret huserar över, men den enda som är öppen för allmänheten byggdes ursprungligen under ett antal år i slutet av 1700-talet.
Hästar och soldater släpade enorma kanoner upp för hela Gibraltar klippan och in i denna tunnel - en oerhörd bedrift på den tiden naturligtvis.
Vartefter man tar sig in i tunneln, så stöter man på tidsenligt klädda soldater i anslutning till de hål som man hackade fram ur berget och där kanonerna placerades. Dessa behärskade hela sundet utanför staden och var helt säkert mycket avskräckande under den tiden.
Här skymtar vi ett av dessa hål där kanonerna placerades.
Vid ett av sidorummen till tunneln visar man på detta sätt hur det gick till att tillverka kanonkulor.
Vi lämnar The Great Siege Tunnels och närmar oss nästa avsats (nivå 4).
Här möter de stora grabbarna oss när vi kliver ur minibussen. Hannarna är större än honorna och skillnaden märker man lätt.
Dessa makaker bor på nivå 2, 3 och 4 och på vår fråga om inte makakerna lämnar sina boplatser och tar sig in till stan svarar vår guide: tror ni verkligen att man i onödan lämnar ett sånt här smörgåsbord...? Makakerna matas 2 gånger per dag och dom verkar ha mat i överflöd. Nej, faktum är att alla dessa 3 grupper av makaker håller sig inom sina egna rivir och strider uppstår därför aldrig mellan dessa grupper.
Vän av ordning undrar naturligtvis om dessa makaker är farliga för oss människor och speciellt när det är så oerhört många turister som rör sig här uppe på klippan.
Vår guide berättar för oss, vilket också framgår av denna skylt, att man absolut inte ska försöka sig på att klappa och gosa med makakerna när dom sitter utanför ett staket som detta på bild. Då kan dom få för sig att vi försöker putta dom utför stupet utanför staketet och på så sätt överta deras revir.
Det är dessutom förbjudet att mata dom och man ska absolut INTE luta sig ner mot marken för att plocka upp frukt från backen för att mata dom - då tror grabbarna och tjejerna att vi försöker ta maten ifrån dom och då kan det sluta mycket illa.
Avslutningsvis apropå dessa makaker så är det tillåtet att ta med sig hundar i de minibussar man åker med på denna enorma klippa. MEN, det är inte tillåtet att ta ut hunden ur bilen utan guiden/chauffören vaktar vovvarna inne i bilen under den tid vi turister är ute och pratar med dom...
På vår fråga om vad som skulle hända om man skulle få för sig att ta med sig vovven ut, så svarar guiden: på garanterat mindre än 30 sekunder skulle makakerna slita hela pälsen av hunden...
Makaker tycker mycket illa om hundar !
Vi fortsätter ytterligare en bit upp mot toppen...
...men snart kommer vi att fortsätta en mycket brant väg utför och ner mot staden. Längre än ytterligare några hundra meter kommer vi inte - toppen av klippan med alla dess antenner och master är militärt område och förbjudet för oss turister att vistas på.
Nu är vi strax nere i staden Gibraltar med dess mysiga gågator och uteserveringar.
När man kommer ner till centrum så släpps man antingen där eller så kör guiden/chauffören en bort till gränsstationen - vi väljer naturligtvis att få bli avsläppta inne i centrum.
Inne i staden finns ett antal gågator med ett mycket stort utbud av affärer, barer och restauranger...
...och nu är vi helt utsvultna, så en underbart god stor Tapas lunch njuter vi av under ett par timmar.
Strax innan vi ska promenera över landningsbanan på flygplatsen igen för att passera gränsstationen och komma in i Spanien passerar vi detta lägenhetshus...
Håll med om att något gått alldeles fel när arkitekten ritade detta hus - har man tänkt bygga balkonger eller har man inte tänkt det... Hur som helst så kan vi konstatera att det inte finns något golv på balkongen och att "balkongerna" endast tycks användas för att dölja den tvätt som hänger ute för att torka...?!?!?!
Gibraltar Airport
Avslutningsvis vill vi komma med ett litet tips - om du befinner dig i någonstans nere i södra Spanien, så ta tillfället i akt även du - kör ner till Gibraltar och upplev denna fina stad med sin fantastiska klippa !
Glöm dock INTE att ta med passen !!!

Om några dagar återkommer vi med del 4 - till dess - må så gott !6 kommentarer:

 1. Vilket underbart reportage ni bjuder oss på!
  Faktiskt vackert där med all utsikt uppefrån.

  Ha det gott o njut/Sol-Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rolle o Carina,
   Hit måste ni bara åka när det är dags för er övervintringsresa. Det var vårt första besök på klippan och i staden och vi längtar redan tillbaka !
   Kram

   Radera
 2. Vi hade inte samma fina väder. Men uppehåll när taxin tog oss runt. Hat med en runda i stan men sen kom regnet.
  Men det var en av höjdpunkterna på resan.
  Ha det så bra
  Nisse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nisse,
   Vägarna upp mot toppen av klippan är ju delvis mycket branta, så det vete tusan om vi skulle vilja åka uppför och utför i regn = säkert mycket hala vägar och dessutom inga räcken...
   Må så gott !

   Radera
 3. mange fine bilder har aldri vert oppe på klippen ,så en gang vi åker forbi må ta turen opp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frank og Karin,
   Ja, om ni återvänder till Marocko till hösten eller under kommande vinter, så passar det bra med ett stopp här och det rekommenderar vi verkligen !
   Kram

   Radera