Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

28 december 2014

Söndagsutflykt till Alicante

I morse bestämde vi oss för att köra en sväng med vår hyrbil ner till Alicante.
En stad och turistort som vi besökt ett stort antal gånger både i fjol och under denna höst och även för åtskilliga år sedan, men då med flyg från Stockholm.
Den gamla stadsdelen i Alicante, som ligger på bekvämt avstånd rakt ovanför den stora småbåtshamnen och det stora hotellet Melia, förtjänar verkligen ett besök. Har du inte promenerat här tidigare, så är det ett "måste" när du kommer hit nästa gång !
Vi har tur idag för det är nämligen loppmarknad i Gamla Stan idag.
Ett antal serveringar, som inte brukar finnas här, hade riggats upp dagen till ära - här serverar med söta bakverk, varm choklad och diverse alkoholhaltiga drycker.
Direkt innanför portalen som leder in till Gamla Stan har man anlagt en skridskobana till barnens stora förtjusning. Det märks att vi är i Spanien - nästan ingen kunde åka skridskor på det sätt som vi gör hemmavid i Sverige...
Loppisen äger rum i hela den gamla stadsdelen, så stånden är ganska utspridda och varför inte - det blir ju ingen trängsel på detta vis.
Här promenerar vi i den nyare delen av den gamla stadsdelen.
Här närmar vi oss den äldre delen av Gamla Stan - notera elkablarna som dinglar lite hur som helst...
Precis som i Lissabons gamla stadsdel, Alfama, vimlar det av små "hål i väggen" barer och små restauranger, vilket absolut ökar trivseln för oss turister.
Vid denna lilla restaurang var trycket så hårt att ägaren bestämde sig för att flytta ut en del av serveringen på gatan. Bord och stolar att sitta på saknades, men vad gör det när stämningen är på topp och Tapas rätterna underbart goda.
I dessa övre delar av av den gamla stadsdelen var det väldigt få turister och det tycker vi verkligen är synd - vågar man inte eller är man för bekväm ? Vi trivdes dock alldeles utmärkt bland alla spanjorer - ingen av dem pratade engelska, men vad gör det...?!
Vart leder denna trappa ?
Jo, runt hörnet längst upp svänger man till höger och går några meter och svänger sedan till höger och då bär det iväg utför...
...och då passerar vi en stackars tomte som inte riktigt hunnit med det han skulle ha gjort...
...och det har inte hans kompis heller... Vi tror oss veta att båda är mycket höjdrädda och har därför klängt sig fast i var sitt balkong räcke - stackars barn som förmodligen ännu sitter där inne och väntar på sina klappar...
Små "hål i väggen" ställen finns överallt i denna gamla stadsdel och utgör en stor del av charmen med att promenera omkring här.
Här har vi hittat en riktigt snygg fasadmålning !
Här är vi på väg att lämna den gamla stadsdelen - notera det moderna huset längst fram i bild - vilken kontrast till allt det gamla.
Tapas barer finns det verkligen gott om i den gamla stadsdelen - här en av de riktigt dyra barerna.
25 Euro för 10 olika små tapasrätter är DYRT - i Benidorm, Albir, Altea, Calp och Denia kostar det betydligt mindre att "smörja kråset"..., så vi avstår från ett besök på denna Tapas bar - vi har ju redan njutit av tapas uppe i den övre delen av Gamla Stan och det tillsammans med ett trevligt gäng spanjorer.
Om det är gott om Tapas barer i den gamla stadsdelen, så är det bara förnamnet mot vad fallet är i det "nya" Alicante - vi tappade räkningen på alla barer i denna del av stan...
På vår väg från Gamla Stan ner till småbåtshamnen passerar vi dessa 3 megastora träd - håll med om att träd kan vara vackra !
Nere i småbåtshamnen, som är mycket stor här i Alicante, ligger detta gamla träfartyg intill kaj sedan många år tillbaka. Ombord finns en uteservering högst upp i fören och i aktern...
 ...en mycket trevlig restaurang i 2 våningar. Menyn är mycket omfattande och vi bestämmer på stående fot att hit ska vi återvända för en riktigt god lunch lite längre fram !
Om du vill besöka fartyget utan att äta lunch eller middag, så går det alldeles utmärkt - man får betala 5 Euro per person för nöjet och det rekommenderar vi att du gör när du kommer till Alicante !
Rakt bakom detta stora fartyg finns det gott om restauranger och detta är en som vi besökt tillsammans med våra vänner och grannar Hanna och Roger i Benidorm - deras mysiga vovve Vera var även välkommen. I Spanien (till skillnad från t.ex. i Frankrike) får man oftast inte ta med sig sin hund in på restaurangen, men har restaurangen en utomhusservering så går det alldeles utmärkt att ta med vovven !
En av de dyrare restaurangerna i marinan är denna - här kostar t.ex. en tallrik med Clams Marineira (små musslor i gräddsås med en uns av vitlök i - mums...) dubbelt så mycket som på den restaurang vi besökte tillsammans med Hanna och Roger. Den merkostnaden är det inte värt att betala bara för att det finns vita välstrukna linnedukar på borden, tycker vi !
På väg till vårt "vattenhål" i marinan passerar vi denna stora Catamaran - undrar just vart den är på väg ?
Vi avslutar besöket i Alicante med var sin öl på en uteservering intill marinan - 21 grader i skuggan och en helt molnfri himmel - vad mer kan man begära...?

Vi hörs - till dess. må så gott !

16 kommentarer:

  1. Hej på er! Vi får börja med att tacka för tipsen inför vår resa med husbilen till Barcelona i augusti. Vi hamnade på en kanonplats på Bon Repos vid havet och stannade i 10 dagar. Vi har följt er blogg ett bra tag och tycker ni skriver så fint och har fantastiska bilder. Vi har precis läst ert inlägg om er utflykt till Alicante. Lustigt nog så har vi bokat flyg till Alicante och landar den 17/1. Vi har hyrt bil på flygplatsen så vi kan ta oss ner till El Raco där vi har hyrt en bungalow en vecka. Vi ska hälsa på våra goda vänner Gunnel & Kent från Helsingborg (plats 680) Lite grand syftet med veckan är också att reka inför vintern 2016 då vi har gått i pension och tänker lämna kylan i Sverige. Idag har vi -10 grader och 20 cm snö. Om ni är kvar så kommer vi förbi och säger hej. Hälsningar Kirsi & Dan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kirsi o Dan,
      Vad trevligt att ni gillar Bon Repos - en topplats tycker även vi !
      Välkomna ner till Benidorm och El Raco - vi står på tomt 611 - det ska bli trevligt att få träffa er !
      Bosse och Gerd

      Radera
  2. Fina bilder, javisst är många innerstäder trevliga då man väl tar sig in överallt med en Smart eller annan mindre bil :-) :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så och dessutom finns det 2 mycket stora P-garage direkt intill småbåtshamnen resp. Hotel Melia Alicante !

      Radera
  3. Tack för tipset, vi orkade inte med gamla stan när vi var där sist, vi får åka dit igen ser jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska ni absolut göra - parkera i garaget nära Hotel Melia Alicante och intill den stora segelbåten (som är restaurang). Därifrån går ni bara tvärs över stora gatan som leder genom Alicante.

      Radera
  4. Härliga bilder ni bjuder oss på fr södern!
    Och skön värme med har ni :-)

    Ha det gott...Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rolle o Carina,
      Hit ska ni absolut åka när det blir er tur att övervintra här nere !
      Kram

      Radera
  5. herlige bilder fra Alicante en by jag gillar..
    ni må ha ett gott nytt år..
    Frank & Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frank o Karin,
      Detsamma önskar vi er - vi saknar dere här nere og vi håper på att vi ses till hösten igen !!!

      Radera
  6. Gott slut Gott Nytt År på er båda två från ett grått trist Frillesås Ing-Marie Sven Mitzi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej alla 3,
      Detsamma önskar vi er !
      Vi hoppas att vi får se er här nere igen till hösten !

      Radera
  7. En fin tur i Alicante. Vi var där den här tiden för två år sen. Minnena gör sig påminda, när man ser bilderna. Ha ett riktigt gott 2015! Elisabeth o Lennart

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elisabeth o Lennart,
      Detsamma önskar vi er !
      Vi följer er blogg varje dag och ser att ni trivs alldeles utmärkt på Algarvekusten - dessutom verkar ni har underbart skönt väder också !

      Radera
  8. Hej nu kl 1400 25 grader på altan man få va glad att solen lyser även på oss i Frillesås hade bra båda två

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter härligt - vi förstår att ni njuter !

      Idag har vi haft en helt fantastisk dag och vi har suttit på Roman tillsammans med Maggan, Leif och Nils i flera timmar.
      Må så gott alla 3 !

      Radera