Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

03 februari 2017

En utflykt upp i bergen via en stor Bodega

Flera gånger under varje övervintring i Benidorm tar vi hyrbilen och kör cirka 30 km norrut på riksväg N332 och i närheten av byn Benissa lämnar vi denna väg (det är skyltat Xalo på vänster sida N332) och kör några kilometer rakt västerut och då hamnar man i byn Xalo.
Byn Xalo är känd för 2 saker - den ena är den stora loppmarknad som äger rum här på lördagar och den andra är den stora Bodega som finns i byn. Loppmarknaden har vi besökt ett flertal gånger, så den skippar vi denna dag...
...och koncentrerar oss i stället på den "mysiga" Bodegan som huserar mitt emot där loppmarknaden brukar äga rum. På denna bodega är det självbetjäning avseende möjligheten att prova viner. Man tar helt enkelt en mindre plastmugg och förser sig själv av både rött, vitt och rosé. Dessa viner köper man sedan buteljerade i flaskor av glas eller i stora plastkärl. De riktigt "rutinerade" kommer hit med egna 5 liter stora platskärl och tankar upp dessa själva. I tillägg säljs här diverse flaskor innehållande matolja, olivolja, vinäger av diverse slag samt fruktinläggningar och marmelader.
En resa hit är absolut värd besväret, men när man ändå är i faggorna så är det en mycket god idé att fortsätta ett par mil i sydvästlig riktning.
För att ta sig upp hit så måste man, oavsett från vilken sida av berget man kommer från, köra på vägar som liknar alpvägar i t.ex. Österrike. Det går att åka husbil hit upp, men vi rekommenderar det inte. Hyr en personbil i stället - det underlättar !
Till skillnad från t.ex. Sverige så är det verkligen en levande landsbygd man stöter på och det oavsett vilket håll man tittar åt när man kör här nere bland bergen. Det ligger små och större byar utspridda överallt - som dessa och...
...dessa.
Långt, långt därnere skymtar man havet i närheten av badorterna Calpe och Moraira, som ligger norr om Benidorm.
Vårt andra delmål under dagens utflykt, bergsrestaurangen Coll de Rates som ligger högst uppe på ett stort berg och med en fantastiskt vacker utsikt över omgivningarna.
Restaurangen håller öppet alla dagar i veckan under höst, vinter och vår och vissa dagar i veckan har man musikunderhållning inne i restaurangen - det finns även en mycket stor utomhusservering med vidunderlig utsikt.
Det första man möts av när man kliver in i denna mycket gemytliga restaurang är en värmande brasa i deras öppna spis - kultur tycker vi...!
7 förväntansfulla svenskar sitter och väntar på att få beställa...
...hemgjorda fyllda Rullader i en underbart god sås med pommes frites...
...men dessvärre visade det sig att restaurangens paradrätt nr 1 var slutsåld, så det fick bli en annan klassiker i stället. En rätt som man ofta ser på menyerna i Tirolen i Österrike - "Tiroler Gröstl", d.v.s. österrikisk pytt i panna. Här gömmer sig det goda köttet under äggen !
Mätta och belåtna lämnar vi Coll de Rates...
...i våra hyrbilar och jag tror mig veta att samtliga önskar återvända hit fler gånger !
Vi rekommenderar dig verkligen att ta en tur hit upp till Coll de Rates - mycket god mat från en omfångsrik matsedel och en underbar utsikt får man på köpet. Är du glad i vin och andra starka drycker, så bör du även lägga in turen till byn Xalo !

11 kommentarer:

 1. Benissa, Moraira och tro' det eller ej "Coll de Rates" har vi faktiskt varit på för tre år sedan. Å om jag inte minns helt fel så ägs ju restaurangen av en österrikare. Å vissa helger bjuder ägaren in olika musiker för live musik. Eftersom man inte kan ta sig dit utan bil så undrar jag hur många gäster restaurangen har dessa kvällar. För inte åker man nerför dessa slingriga vägar efter att ha intagit några vinare...

  Xalo däremot har vi missat helt. Nå't att utforska vid nästa resa till Benidorm.

  Moraira älskar jag. Å även Benissa har en riktig "country"-restaurang. Minns dock inte namnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad trevligt att läsa att det är fler än vi som hittar uppe i bergen !
   Betr. musikkvällarna där uppe på Coll de Rates är det säkert så som med raggarna hemma i Sverige - en är nykter och resten på lyran...

   Radera
 2. Där har vi varit, toppen! Forts go vistelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maten är läcker där uppe, så ni återvänder säkert precis som vi kommer att göra !
   Må så gott båda två !

   Radera
 3. Tack för era fina berättelser om olika platser i omgivningarna runt Benidorm. Tar till mig och hoppas kunna uppleva en del av dem vid nästa resa dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för berömmet - det värmer !
   Välkommen hit till Benidorm och dess omgivningar igen !

   Radera
 4. Vilka trevliga ställen ni hittar!

  Ha det gott o njut....Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hoppas få se er här när ni jobbat färdigt !
   Kram

   Radera
 5. Hej! Vi har börjat följa er för att till nästa vinter kanske hamna i Benidorm med vår husbil för första gången. Behöver man boka plats eller är det bara att dyka upp på höstkanten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena,
   Det går att boka plats redan nu, men då endast med start från den 28/8. Man får då betala en månads hyra, d.v.s. 450 Euro och platsen är då din fram till den 27/9. Har man för avsikt att komma senare, så får man betala ytterligare för en månad.
   MEN, om ni ankommer till Raco senast i mitten på oktober brukar det inte vara nåt problem att få plats. Kanske inte den bästa av platser på området, men efter någon vecka brukar det alltid ordna sig så att man kan byta till en bättre plats - omsättningen är inte stor, men det går trots detta faktum ändå att få en bättre plats efter nån veckas väntan.
   Lycka till och välkommen till Raco i höst !
   PS. Ett alternativ är att ni flyger hit ner nu i vår och ser er omkring på Raco och därefter bokar den tomt ni helst vill ha (beroende på era önskemål - solig eller skuggig tomt). Flygbiljetter hit till Alicante flygplats får man för mellan 200-800 kronor per person tur och retur om man flyger med Norwegian eller med Ryan Air !

   Radera