Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

26 juni 2016

Vad kostar det att åka på en övervintringsresa till Spanien ?

Ni som har följt oss under vår övervintringsresa till Spanien 2015/2016 kommer kanske ihåg att vi lämnade Sverige den 29/8 2015 och att vi var hemma i Sverige igen den 14/5 2016.

Precis som tidigare år vill vi här redogöra för de fasta kostnader vi haft under denna övervintringsresa, d.v.s. kostnader för diesel, broavgifter, vägavgifter, camping- och ställplatsavgifter samt kostnader för gasol, el och internet. Av alla de svenskar vi mött under vår resa till och från Spanien, så är det just svar på dessa frågor som verkar vara mest intressanta.


Att en övervintring är guld värd för både själen och hälsan förstår du bättre om vi avslöjar att bilden här ovan på oss två är tagen på ett berg med utsikt över badorten Albir, som ligger 4 km norr om Benidorm,  i mitten på december månad - full sommarvärme mitt i vintern och detta väder är snarare regel än undantag under den korta vinterperioden !

Sammanställning av fasta kostnader under vår övervintringsresa 2015/2016:

Antal körda mil med husbilen:
* totalt reste vi 800 mil från bostaden och ner till Benidorm och åter till bostaden,
* 405 mil från bostaden ner till Benidorm,
* 395 mil från Benidorm och åter till bostaden,

Dieselförbrukning:
Totalt gjorde vi av med 832,44 liter liter diesel, d.v.s. en snittförbrukning på endast 1,0405 liter per mil !!!
En mycket imponerande förbrukningssiffra tycker vi - husbilen har en totalvikt på 5.000 kilo och under i stort sett hela resan har vikten legat på just 5.000 kilo.
Total kostnad för diesel = 9.342 kronor.

Broavgifter:
Öresundsbron = 388 x 2 = 776 kronor.
Stora Bältbron = 900 x 2 = 1.800 kronor.

Motorvägsavgifter i Frankrike:
Total kostnad t/r = 1.970 kronor.
(vi körde motorväg genom hela Frankrike t/r)

Motorvägsavgifter i Spanien:
Total kostnad t/r = 1.360 kronor.
(vi körde motorväg genom hela Spanien t/r)

OBS !  Om du väljer vanliga vägar i Frankrike och Spanien i stället för motorvägar, så sparar du 3.330 kronor.  Kostnaden avser vår 3-axlade husbil, som är 9 meter lång och 2,85 meter hög plus cirka 20 cm ytterligare för vår Oyster parabolantenn.

Raco Camping i Benidorm:
Om man står längre än 3 månader på denna camping, så betalar man 14 Euro per dygn för en husbil med 2 personer.
Total kostnad per månad (beroende på Eurokurs) = 3.910 kronor.

Kostnad för el på Raco Camping:
På denna camping ingår 2 kW el per dygn = 60 kW per månad.
Det är lätt att komma upp i näst intill astronomiska summor om man värmer upp husbilen med el (om du, precis som vi, har ALDE värme i husbilen), men de allra flesta gäster värmer upp husbilen/husvagnen med med gasol.
Vi driver vårt kylskåp med el och dessutom använder vi en elektrisk platta för matlagning, samt för bruk av en kaffebryggare och en espressomaskin.
Kostnaden för detta uppgår, utan undantag, till cirka 295 kronor per månad och det är totalkostnaden för vår elförbrukning efter det att 60 kW är avdragen från den totala förbrukningen.

Kostnad för gasol på Raco Camping:
På campingens livsmedelsaffär byter man sin spanska 11 kilos flaska med propan för 15 Euro. Gör man sig besväret att byta flaskan på gasoldepån i Benidorm (ligger 2 km från Raco Camping), så kommer man undan med 11 Euro per byte.
Under september och oktober samt under april går det knappt åt någon gasol för uppvärmning av husbilen, men från november och fram till början/mitten av december samt från mitten av februari och till slutet av mars går det inte åt speciellt mycket gasol heller - räkna med att en 11 kilos flaska räcker i cirka 2 veckor.
Denna förbrukning innefattar både uppvärmning av husbilen samt förbrukning i samband med matlagning.

Under perioden från början/mitten av december och fram till mitten av februari, så får du räkna med en förbrukning på 1 flaska per vecka - nätterna är ganska svala och stundtals även kalla med temperaturer på endast 2-6 plusgrader.
Kostnad under den billigare perioden: cirka 360 kronor per månad.
Kostnad under den dyrare perioden: cirka 720 kronor per månad.
(kostnaden under september, oktober och april är försumbar)

Kostnad för internet på Raco Camping:
Vi och många med oss "måste" ha tillgång till internet och det tillhandahåller Raco Campings samarbetspartner Cloud Wifi (deras kontor ligger endast 200 meter från Raco) varje gäst mot en fast månadskostnad på 190 kronor per månad. Tillgången till nätet är då obegränsad och Cloud Wifi monterar upp en antenn vid varje tomt efter det att du tecknat avtal. För detta betalar man en deposition på 60 Euro och för eventuell Router ytterligare 10 Euro - dessa avgifter betalas tillbaka på Cloud Wifi´s kontor den dag du checkar ut från campingen och återlämnar denna utrustning.

Kostnader för övernattning på campingar och ställplatser mellan Sverige och Spanien:
Generellt är det mycket billigt att övernatta på ställplatser i Tyskland, Frankrike och Spanien.
Räkna med en kostnad på mellan 50 och 150 kronor per övernattning (i både Tyskland och Frankrike finner man då och då ställplatser som är avgiftsfria).
Kostnaden för campingplatser är naturligtvis högre, men man betalar sällan mer än 150-250 kronor per övernattning - med ACSI kortet blir kostnaden ofta ännu lägre.

Kostnader för mat, dryck, restaurangbesök och nöjen lämnar vi därhän - det är ju så individuellt betingat, men generellt vågar vi nog påstå att prisnivån är betydligt lägre mot vad den är i Sverige och kvalitén är betydligt högre - tycker vi !

Vi hoppas att ovanstående information kommer att vara till glädje när du planerar inför kommande övervintring i Spanien - gör som vi och 1.000-tals svenskar - lämna Sverige under vintern och njut maten, solen och värmen nere i södra Spanien. Vi törs lova att du inte kommer att ångra dig !!!

Om du har frågor kring en ev, övervintring, så hör gärna av dig genom att skriva en kommentar här nedan. Har du inget Google konto, så går det alldeles utmärkt att logga in som "Anonym" - underteckna gärna inlägget med ditt namn. Vi lovar att svara inom någon eller några dagar !

Vi avslutar detta inlägg med att visa en bild tagen av oss vid Levante stranden, som ligger endast 1,5 km från Raco Camping i absoluta centrum av Benidorm - bilden är tagen kl. 16.10 på julafton 2015 - den tycker vi "berättar" hur underbart vi alla har det här nere i Benidorm under vinterhalvåret !!!

Vi hörs - fram till dess, må så gott !

10 kommentarer:

 1. Vilken bra koll ni har! Och väldigt värdefull info för andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för berömmet !
   Det är ju genom andra man förkovrar sig när det gäller husbilsresor som så mycket annat här i livet och vår egentliga målsättning med vår blogg är just att tipsa andra - blommor och vackra berg få andra skriva om...!

   Radera
 2. 😊 exakt så är det! Förutom att Roquetas de Mar, Almeria campen har ngt lägre pris då man stannar 154 dygn OCH ankommer senast 1 Nov. Ha det forts gott i Sv sommaren 😎😎

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom får ni ju dubbla tomter (under vintern) till samma pris som för en tomt och det är vi lite avis på !
   Önskar er en riktigt fin sommar !

   Radera
 3. Vi planerar vintern som kommer för Spanien.
  Vilken väg är bäst?

  SvaraRadera
 4. Vi planerar vintern som kommer för Spanien.
  Vilken väg är bäst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karl-Erik,
   Trevligt att ni följer vår blogg !
   Betr. "bästa väg", så beror det ju på hur lång tid man har på sig och vad man är intresserad av att se på väg ner och upp från Spanien.
   Vi har tidigare rest en hel del med personbil i dessa länder och har därför inte så stora behov av att se så mycket utefter vägarna för det mesta är redan sett och upplevt...
   Vi väljer att resa över Öresundsbron och Stora Bält bron och när vi kommer in i Tyskland vid Flensburg väljer vi motorväg A7 till Hamburg och därifrån motorväg A1 ner till Moseldalen där vi alltid stannar nån vecka både på väg ner och hem.
   Härifrån fortsätter vi A1 ner till Saarbrücken och väljer motorväg A4 ner till Strasbourg och vidare på A35 till strax norr om Comar i Alsace. Här stannar vi alltid några dagar i antingen Ribeauvillé eller Riquewihr - 2 mycket trevliga vinbyar i just Alsace.
   Vidare från Alsace på motorvägar via Besancon, Beaune, Lyon, Valence, Nimes, Montpellier och Perpignan i Frankrike.
   Fortsätter därifrån motorvägen in i Spanien via Girona, motorväg AP7 strax norr om Barcelona och vidare via Tarragona, Valencia och därifrån direkt ner till Benidorm.
   Ett alternativ i södra Frankrike kan vara (vi har även åkt denna sträcka) att köra rakt västerut strax innan Lyon och bort till Clermont-Ferrand och där ta motorväg A75 rakt söderut. Från Clermont-Ferrand är det gratis att köra denna motorväg till strax norr om Montpellier.
   På denna motorväg färdas man på samma höjd som Åreskutans topp, så vi avråder er från att köra denna sträcka under vinterperioden (från november och fram till i april).
   Om ni kommer till "vår" camping Raco i Benidorm, så kom gärna förbi vår plats 611 och hälsa på.
   Trevlig resa !
   PS. Om du har fler frågor, så är du naturligtvis välkommen att höra av dig igen !

   Radera
 5. Hej o tack för era fina berättelser, vilket nu gjort att vi åker till Benidorm i slutet av Oktober. Då det är första gången i Spanien med husbil så skulle jag vilja maila er med lite frågor.
  Går det bra? Och isåfall vilken mailadress når jag er på?
  // Roland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sänd gärna ett mail till oss på följande adress:
   bobobby@msn.com
   PS. Idag kom vi från Minheim i Moseldalen till vinbyn Riquewihr i Alsace och här, precis som i Minheim, har vi 31 grader i skuggan och det kl. 18.00 på kvällen !
   Mvh
   Bosse och Gerd

   Radera
 6. Hej där.
  Ja allt detta utförliga redogörande för alla kostnader stämmer vi in i! Bosse och Gerd är ett härligt par som guidade oss ner 2015 med kordinater och information som var behövligt.
  Så i år kör vi utan deras hjälp, men vem vet det kanske händer något och vi drar oss inte för att kontakta dom för att få råd när det behövs!
  I år kommer vi att åka 2 veckor tidigare än 2015 och stanna borta längre än i fjol mars 2016 maj 2017.
  Vi syns och hörs! Ha det bra så länge.
  Jan och Gullan.

  SvaraRadera