Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

16 augusti 2014

USA:s rymdfärjor har gått i pension - lite mer Florida nostalgi...

I föregående inlägg skrev vi ju om ett planerat lägenhetsköp (under perioden 1979-1980) i trakterna av Fort Lauderdale i södra Florida som inte blev av och det på grund av att 4 vänner avrådde oss från detta köp.
Tilläggas skall är att dessa vänner fortfarande är våra vänner...!

Trots att det inte blev något lägenhetsköp, så fortsatte vi att flyga till Florida under hela 80-talet, 90-talet och 00-talet…Nu hyrde vi lägenhet eller bokade in oss på olika hotell (för att få lite variation) i stället för att köpa eget och det har vi inte ångrat – mer än nån gång då och då...

Vi har inte alltid bott i badorten Fort Lauderdale under våra resor till Florida om nu någon till äventyrs skulle tro det utan vi har även bott i t.ex. Miami Beach, Deerfield Beach, Boca Raton, West Palm Beach, Daytona Beach, Clearwater Beach och St. Petersburg Beach och vi är nog båda på det klara med att det är av kärlek till staten Florida som vi fortsatt att resa hit så ofta – om nu någon skulle tro något annat…


I badorten Fort Lauderdale har vi bott åtskilliga gånger – oftast har vi valt att bo på det lägenhetsalternativ där vi hade planer på att köpa en lägenhet (Holiday Isle Yacht Club), men även på hotellen Sheraton Fort Lauderdale Beach, Pier 66, Marriott, Bahia Mar och Lago Mar Resort – vi nämner hotellen vid namn och det av den anledningen att vi tror oss veta att många av er som läser vår blogg varit i just Fort Lauderdale, som är en mycket populär badort bland svenska turister som besöker Florida och det gäller även badorterna Clearwater Beach och St. Petersburg Beach (St. Pete bland amerikaner) på Floridas västra kust som vi också besökt vid åtskilliga tillfällen under åren.

När man reser med bil från södra Florida och upp till t.ex. Orlando och därifrån t.ex. till västra Florida i närheten av Tampa och badorterna Clearwater Beach och St. Petersburg Beach, så väljer man antingen att åka den avgiftsfria motorvägen Interstate 95 ( I 95 ) eller så väljer man den avgiftsbelagda motorvägen Florida Turnpike.
System Map
Som delvis framgår av denna bild, så går det alldeles utmärkt att köra den avgiftsfria motorvägen I 95 från Miami och upp till t.ex. Kennedy Space Center och där vika av för att ta sig på en annan motorväg till Orlando. Alternativet är att ta den avgiftsbelagda motorvägen Florida Turnpike - den grönfärgade vägen på kartan. Det är betydligt mindre trafik på Turnpiken, så den rekommenderar vi i första hand - avgiften man betalar för att köra här är faktiskt försumbar !

Vid en av våra resor till Fort Lauderdale valde vi att göra ännu en utflykt upp till Orlando (vi har tappat räkningen på hur många gånger vi besökt just Orlando) för att besöka några av alla de tema parker som finns där.
Det är i första hand dessa 3 parker som attraherar oss mest:
Disney World - hit leder ett flertal stora motorvägar direkt in till den enorma bilparkeringen strax utanför entrén till parken.
Man blir faktiskt som barn på nytt när man kommer in på denna enormt stora anläggning !
Epcot Center - ännu en i raden av enormt stora anläggningar. Inne i den stora globen på bild åker man ett berg och dal liknande ekipage i långsam takt och utforskar rymden.
Ett antal länder har här egna stora paviljonger där man presenterar sina länder för presumtiva besökare. Sverige saknas, men Norge finns där...!
Sea World är en stor marin anläggning, som ligger nära den kända hotellgatan International Drive, som ligger cirka 15 minuters bilresa från Orlandos centrum.
Det finns åtskilligt att se och uppleva inne på Sea World, men det som lockar dom flesta är showerna med dessa enorma späckhuggare !
Utefter hotellgatan International Drive finns det ett stort antal hotell att välja mellan - denna bild visar endast en liten del av gatan. Här finns det även gott om restauranger och olika souveniraffärer.
En annan del av International Drive - till höger på bild ser man en mycket populär badanläggning med diverse skräckinjagande åkattraktioner... Populärt att lägga in en dag på denna anläggning mellan besöken på de stora nöjesparkerna.
Embassy Suites Orlando
Ext Twilight-Close Up
Ett hotell, som ligger bra till på International Drive, är Embassy Suites
Ett hotell där samtliga "rum" är sviter med ett sovrum och ett separat stort vardagsrum. Som framgår av den övre bilden, så har hotellet ett mycket trevligt och stort utrymme för gästernas trivsel. Här finns både bar, restaurang och mycket gott om sköna fåtöljer att sjunka ned i...
Hotellet är mycket prisvärt och vi rekommenderar dig verkligen att övernatta här när du besöker Orlando !

Ett annat trevligt alternativ är Hotel Holiday Inn, som även det ligger på hotellgatan International Drive och med promenadavstånd till badanläggningen ovan !

Vid ett av våra besök i Orlando bodde vi, som vanligt, på Hotel Embassy Suites och en av kvällarna körde vi in till Orlando med vår hyrbil och besökte då ett mycket populärt "nöjestempel", som heter Church Street Station - även kallat Old Orlando Railroad Depot. Ett mycket stort område med restauranger, barer och danssalonger.
Vi rekommenderar dig verkligen att besöka detta enorma nöjestempel - här är det ett otroligt drag !!!

När vi sedan kom tillbaka till hotellet, så slog vi på TV:n för att se nyheterna på en av de lokala TV-kanalerna och just i detta ögonblick sände man ett inslag direkt från Kennedy Space Center. 
Detta med anledning av att en rymdfärja skulle skjutas upp och det alldeles för tidigt på morgonen - samma morgon dessutom... och att detta skulle ske när vi var där - det hade vi ingen aning om...!

Starten skulle ske kl. 05.27 på morgonen... och det tar över en timme att åka från Orlando och ut till i närheten av Cape Kennedy. Vi beslutar att detta kan vi bara inte missa, så vi sov några timmar och drog iväg mitt i natten med hyrbilen och följer man väg 528 eller Beeline Expressway, som den också heter och som är en fin motorväg, rakt österut så kommer man fram till Atlantkusten och Cape Kennedy.
Nu hör det till historien att vid dessa uppskjutningar har man inte en chans att komma in på området Cape Kennedy och det gäller oavsett om man är turist eller bofast amerikan. Detta naturligtvis av säkerhetsskäl - de enda "civilister" som kommer in är anhöriga till besättningen på rymdfärjan och journalister.

När vi närmar oss kusten och badorten Cocoa Beach, så är vägen avspärrad av polis och gissa om vi har tur denna tidiga morgon - det är mörkt ute och vi har egentligen ingen aning som vart vi ska ta vägen - här möter oss självaste sheriffen och det visar sig att han är en svenskättling som härstammar från Småland i Sverige. Det är sannerligen en liten värld vi lever i...!

När han får klart för sig att vi kommer från Sverige, så var lyckan fullkomlig för vår del. Han ber oss ta fram vår vägkarta och så ägnar han minst en halvtimme åt att förklara hur vi ska åka för att komma så nära uppskjutningsplatsen som möjligt. Vi tackar och följer hans förslag till väg och helt plötsligt befinner vi oss intill ett Holiday Inn hotell, som ligger direkt intill havet och härifrån har vi fri utsikt ut till uppskjutningsplatsen !
Nu visar det sig dock att strax innan start får man tekniska problem och starten blir uppskjuten ända fram till 14-tiden på eftermiddan och då kändes det skönt att ha ett hotell alldeles intill och här äter vi både frukost och lunch innan det är dags för "Lift off" för rymdfärjan.

Om man ska beskriva hur det känns att stå hela 6 km från uppskjutningsrampen och ändå ha full koll på vad som händer - visuellt och ljudmässigt - så är det inte lätt...!
Det är ett enormt knastrade ljud som hörs som ett dovt muller miltals från Cape Kennedy. Marken, som är träskmark i hela detta område, riktigt gungar under fötterna på oss och det trots att vi befinner oss drygt 6 km från uppskjutningsplatsen.
Vi har dessutom sån tur att direkt intill oss står det ett stort lastbilssläp parkerat och det visar sig vara en stor TV-kanals OB-släp. Intill släpet står det ett antal stora TV-skärmar uppställda och det  formligen "dräller" av TV-folk här.

När rymdfärjan har kommit så högt upp i luften att vi inte längre kan se den, så kan vi med hjälp av dessa monitorer och ett stridsflygplan som filmar den fortsatta färden se rymdfärjan ytterligare en lång stund - man kan bli religiös för mindre... vilken fantastisk upplevelse !!!
Under fredagen lyft rymdfärjan Atlantis. Foto: Morry Gash

Tilläggas skall är att när den sista uppskjutningen av en rymdfärja ägde rum (Atlantis - samma rymdfärja som vi såg gå till väders), så skedde det inför över 750.000 åskådare i närheten av Cape Kennedy !!!

Cape Kennedy har vi besökt ett flertal gånger före detta tillfälle, så när rymdfärjan inte längre hörs eller när den kommit så långt upp i atmosfären så att den inte längre går att se - ja, då åker vi tillbaka till hotellet i Orlando och tar oss en tupplur på rummet...!

Lite kuriosa kring dessa rymdfärjor:

* varje "ekipage" består av en rymdfärja, en extern tank och två sidoraketer,
* vid start väger hela ekipaget cirka 2000 ton,
* den externa tanken är 46 meter lång - lika hög som ett 15-våningshus,
* bränslet i den externa tanken består av flytande syre och flytande kväve, 
* varje färja har plats för upp till 7 personer och kan lyfta laster på 24 ton,
* rymdfärjan är cirka 37 meter lång och har en vingbredd på 24 meter,
* de 3 huvudmotorerna startas 6 sekunder före start,
* vid 220 km höjd, då viktlöshet nås, är hastigheten drygt 28.000 km/tim,
* flygtiden från uppskjutningsrampen och upp till omloppsbanan är 8 minuter och 20 sekunder,

Dessvärre har det under åren inträffat 2 allvarliga olyckor med dessa rymdfärjor:

* Challenger exploderade strax efter start i januari 1986, 
* Colombia bröts sönder i atmosfären under återfärden till jorden i februari 2003, 
* samtliga ombord omkom vid båda olyckorna,

När vi efter 4-5 dagar lämnar Orlando för att återvända till Fort Lauderdale, så stannar vi alltid till i badorterna Clearwater Beach och St. Petersburg Beach - dessa båda orter ligger bara ett par mil från varandra på Floridas västkust och det sydväst om staden Tampa.

Här har vi 2 favorithotell - ett på varje ort - som vi övernattat på under många resor till Floridas västra kust:
Adams Mark Hotel  i Clearwater Beach.

Hotel Loews Don CeSar i St. Petersburg Beach.

Vi har egentligen så mycket att berätta för er som eventuellt planerar en resa till Florida att vi säkert återkommer vid något annat tillfälle - i år eller nästa år - med lite mer information, som förhoppningsvis kan vara till glädje vid planeringen av en sådan resa !


Idag är det lördag den 16/8 2014 och det är nu exakt 2 veckor och 1 dag kvar till dess att vi startar vår övervintringsresa med vår husbil till Spanien och den ser vi fram emot precis lika mycket som vi gjorde inför resan dit ner i början av september i fjol.

Så snart vi är på rull, så kommer vi att återkomma med jämna mellanrum med information om vilken väg vi väljer och vilka orter vi kommer att besöka under resans gång.

Till dess önskar vi våra läsare en fortsatt fin sensommar !

6 kommentarer:

 1. Vilket underbart och utförligt reportage fr Florida !!
  Som sagt är ju vi oxå sugna på att dra iväg dit!
  Har ju vart där 2 gånger,-89 o 92,vill tillbaks igen!
  Samtidigt vill vi snart ta bort vintern och göra som er!
  Fly t Solkusten men jobb sätter käppar i hjulet än!
  Tills dess så kollar vi er blogg o drömmer oss bort!

  Ha det så gott/Kram

  SvaraRadera
 2. Vi är absolut eniga med er - till Florida längtar man för jämnan och även vi har för avsikt att åka tillbaka dit, men det får dröja ytterligare en tid !
  Snart har ni jobbat färdigt och då är det ju er tur att dra iväg med bobilen mot Solkusten, så håll ut ytterligare en tid - det är verkligen värt att längta till !!!
  Kram

  SvaraRadera
 3. hej på er när är ni Mosel vi åker kanske slutet på augusti Frillesåsarna MITZI

  SvaraRadera
 4. Hej alla 3,

  Vi räknar med att vara med på vinfesten i Minheim som äger rum från fredag den 19/9 till och med måndag den 22/9, men det då förutsatt att vädret är OK. Hit måste man komma minst 5 dagar före aktuellt datum när den årliga vinfesten äger rum - det är alltid knökfullt här flera dagar i förväg !
  Om vädret inte är med oss, så drar vi oss nog ner till Alsace i stället - där brukar vädret i regel vara bättre och varmare än i Mosel under denna tid i slutet på september !
  Till Tyskland kommer vi tidigare för att träffa norska vänner som vi inte sett på ett par år - dom har en exakt likadan husbil som vi har och det var dom som "lurade" oss att köpa den 890:a som vi har idag och det är vi mycket tacksamma för !
  Kramar från oss 2 !!!

  SvaraRadera
 5. Tänk vad tiden går fort och att ni därför ska åka neråt snart. Vi väntar ju lite till, på torsdag ska Anders operera handen sen hoppas vi att han snart efter det blir ok så han kan sätta sig bakom ratten igen. Kramar från oss på Ljusterö

  SvaraRadera
 6. Ja, faktum är att vi knappt har hunnit med sommaren själva. Vi kom ju hem den 30/4 och nu är det bara 2 veckor kvar av augusti... helt otroligt fort har det gått !
  Nu hoppas vi det går bra för Anders med operationen av handen och att ni snart är "on the road again".
  Det ska verkligen bli skoj att få träffas igen !

  SvaraRadera