Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

25 februari 2013

RUF Automobile GmbH i Pfaffenhausen...

...producerar världens bästa sportbilar !

Detta är en del av anläggningen i Pfaffenhausen - den stora fabriken ligger på andra sidan gatan.

Detta är naturligtvis en högst subjektiv bedömning från vår sida, men om man pratar med riktigt kunniga motorjournalister i Sverige och framför allt utomlands så är vi åtskilliga sportbilsintresserade som är överens om detta faktum...
Av vår artikel häromdagen (23/2) så framgår väl i all tydlighet att vi har den uppfattningen och när vi satt och pratade om den efterlängtade Formel 1 premiären i Melbourne om drygt 2 veckor, så nådde oss budskapet att ägaren till detta företag, Alois Ruf, har sålt en del av företaget (hur stor del är inte officiellt ännu). 
Detta företag, Genii Capital, äger bl.a. Formel 1 teamet Lotus där finländaren Kimi Räikkönen körde ifol och ska så göra även denna säsong. Företaget är en mycket stor investerare och ägs till stor del av Gerard Lopez, som kommer att bli en viktig strategisk partner till Ruf Automobile och kommer dessutom att bli styrelsens ordförande. Man har redan nu aviserat en mycket stor nyhet på bilsalongen i Genève i mars månad - vi ser med spänning fram emot denna nyhet !

Gerhard Lopez från Genii Capital - Alois Ruf´s nya styrelseordförande och tillika delägare av RUF Automobile fr.o.m. februari 2013.

Vi hoppas att du som är bilintresserad får glädje av denna artikel och njuter av fotografierna av dessa fantastiskt välbyggda sportbilar - åtminstone 3 av RUF´s modeller är att  betrakta som supersportbilar  snarare än "vanliga" sportbilar !

Företaget startades redan år 1939 av Alois far med namnet Auto RUF och fungerade som en vanlig bilverkstad. 1949 byggde man en bensinstation intill verkstan och 1955 producerade man en buss av eget märke. Denna körde pappan runt med i Tyskland och visade för ev. intresserade bussbolag. Denna del av verksamheten får dock ses som en parentes i företagets historia. 1960 började sonen Alois intressera sig på allvar över vad som ägde rum i företagets lilla verkstad och under en tur med familjens lilla personbil i omgivningarna, så blev man omkörd av en Porsche 356 (föregångaren till den kommande 911:an. Alois blev så tagen av denna händelse - bilen körde om deras bil med "blixtens hastighet" och Alois med far började redan spåna över hur deras framtid skulle kunna se ut. 1974 avled pappa Ruf och det kom naturligtvis som en chock för Alois - pappan borde ju ha fått många år ytterligare till sitt förfogande för att tillsammans med sonen få fortsätta sin dröm, nämligen att få producera sina egna 911:or.
I Tyskland, liksom i USA, är det så att om ett företag producerar en bil där en betydande del av bilen är tillverkad av egna delar, så är företaget att betrakta som en bilfabrik.
1977 producerade RUF sin första Porsche 911 med en 3,3 liters boxermotor på 217 Hk, vilket var mycket på den tiden i en så förhållandevis lätt bil.

1987 inträffade så det som verkligen på allvar skulle sätta RUF Automobile på världskartan - man släppte sin första supersportbil, en 911 Carrera med tilläggsnamnet CTR (Carrera Turbo Ruf).
Alois Ruf´s mamma levde ännu vid denna tidpunkt och var mäkta stolt (med all rätt) över sin son. Från detta datum och fram till idag är Ruf Automobile ett mycket aktat företag i bilindustrin och Alois och hans mycket skickliga bilbyggarkonstnärer har all anledning att vara nöjda !
Alois Ruf - denna bild är tagen för 2 år sedan. En mycket aktad man inom bilindustrin och i sportbilskretsar och en mycket god vän till mig och Gerd. En man som lever sin stora dröm !

Fram till för bara ett fåtal år sedan, så sågs denna produktion av Porschebilar inte med blida ögon av  Porsche i Stuttgart. Alois RUF fick helt sonika köpa fabriksnya  911:or av lokala Porschehandlare i Tyskland. Efter köp fraktades bilarna gång på gång till Pfaffenhausen där dom plockas ner i minsta detalj för att sedan byggas upp igen efter RUF´s egna specifikationer. Samtliga bilar som producerats och produceras av RUF har egna chassienummer och ej Porschefabrikens i Stuttgart. Bilarna är med andra ord byggda av bilfabriken RUF Automobile i Pfaffenhausen !
Under åtskilliga år har naturligtvis teknikerna i Stuttgart inkl. företagets lednig i smyg imponerats av RUF´s bilbyggarkonst och deras tekniska innovationer - bilen är att betrakta som en minst lika kvalitativ produkt som Porsches egna bilar. Vi och många med oss är av den uppfattningen att RUF´s bilar håller ännu högre kvalitet och har fler innovativa lösningar i jämförelse med Stuttgartproducerade 911:or - en subjektiv värdering av oss naturligtvis, men den uppfattningen har vi !
Idag är det annat ljud i skällan - RUF har t.o.m. blivit auktoriserad Porscheverkstad i Pfaffenhausen och bilarna som används i produktionen köps idag direkt från fabriken i Stuttgart.

I tillägg till att RUF Automobile är en bilfabrik, så är man mycket kända i hela världen för sina arbeten med gamla bilar. Man restaurerar gamla bilar - av alla märken - från att ha varit verkliga vrak till att bli finare än vad dom var när dom en gång lämnade fabriken för många, många år sedan. Denna verksamhet har vuxit sig mycket stor de senaste 20 åren och utgör idag en stor del av verksamheten.
Smakar det så kostar det naturligtvis - vissa bilar jobbas det med i flera år innan de återlämnas till ägarna och den prislappen är STOR !

Här följer en kort presentation av de bilar som gjort RUF världskänd - i tillägg till dessa bilar arbetar man även med Porsches "Jeepmodell" Cayenne och den populära och billigare Porsche Boxter.
RUF CTR (Carrera Turbo Ruf) introducerades år 1987 (bilderna ovan) och var då världens snabbaste serieproducerade sportbil. Bilen hade en boxermotor med dubbla turboaggregat och dubbla laddluftkylare med en effekt på 469 hästkrafter vid 5.950 varv/min som gav hela 553 Newtonmeter (personligen är jag och många med mig övertygade om att den hade en bra bit över 500 Hk). 0-100 km/tim avverkades på 3,6 sekunder och mer intressanta 0-200 km/tim på otroliga 10,2 sekunder.
Prislappen idag för ett välskött begagnat exemplar ligger på minst 1,5 miljoner kronor !
I denna bil har jag satt mitt näst snabbaste hastighetsrekord på 341 km/tim !


Nästa supersportbil (bilden ovan) introducerades 1996 och kallades följaktligen RUF CTR 2. Även den naturligtvis med en boxermotor som utvecklade 520 Hk vid 5.200 varv/min och som gav 686 Newtonmeter. Bilens prestande var ännu något vassare mot föregångaren, som även kallades "Yellowbird" p.g.a. dess pippigula läckra färg.
Prislappen när den släpptes låg på drygt 2 miljoner kronor !
 

RUF Automobile "chockade" hela sportbilsvärlden när man släppte sin RUF RGT8 - den första serieproducerade 911:an med V8-motor (bilden ovan). Alla 911:or har haft och har än idag en boxermotor (tidigare luftkyld - idag vattenkyld), så denna modell blev naturligtvis en sensation när den släpptes och är i första hand avsedd för den amerikanska marknaden. Motorn utvecklar 550 Hk vid 8.500 varv/min och har ett vridmoment på 500 Newtonmeter. Bilen är utrustad med 19-tumshjul och har som båda ovanstående bilar en integrerad störtbur som är omöjlig att se om man inte vet om att den finns där - ett otroligt proffsigt utförd konstruktion som borde vara standard på alla sportbilar. Ännu ett exempel på RUF´s innovationer och något som saknas på bilarna som produceras i Stuttgart !!! Bilens prestanda är inte jämförbara med CTR-bilarna, men toppfarten är ändå garanterad till drygt 330 km/tim.

¨


RUF Rt 12 S (bilderna ovan) introducerades år 2004 på bilmässan i Essen och är min och Gerds absoluta favorit - en bil med brutala prestanda och med en finish som saknar motstycke i sportbilsvärlden. En helt otrolig bil att köra - bilen kan fås med antingnen bakhjulsdrift eller med 4-hjulsdrift (en majoritet av de som köper denna bil väljer 4-hjulsdrift). Motorn är en boxermotor på 3,8 liters slagvolym och den utvecklar hela 685 Hk vid 7.000 varv/min och ger ett vrid på otroliga 880 Newtonmeter. Bilen har integrerad bur och är utrustad med 19-tumshjul. 0-100 km/tim går på 3,4 sekunder och 0-200 km/tim på 9,8 sekunder. Toppfarten är 360 km/tim.
Motorn har naturligtvis dubbla turboaggregat och dubbla laddluftkylare.
Prislappen för denna supersportbil ligger på cirka 3 miljoner kroner beroende på utrustning !
I denna fantastiska Rt 12 S har jag satt mitt absoluta högsta hastighetsrekord på hela 351 km/tim !!!


Bilen kan även fås i en GT-version i huvudsak avsedd för bankörning (bilden ovan) - den är otroligt styv i fjädringen och är att anse som en ren tävlingsbil även om det finns dom som kör omkring med den på vanliga vägar. Även denna bil kan fås med antingen bakhjulsdrift eller 4-hjulsdrift fr.o.m. 2012 års modell.
Och prislappen på denna modell är ännu högre !
RUF CTR3 (bilderna ovan) introducerades 2007 och blev en stor sensation i bilvärlden - supersportbilarnas sportbil - har den kallats och det med all rätt. Vår personliga favorit är dock Rt 12 S här ovan, men denna bil är naturligtvis något i hästväg att köra. Det är nästan som att köra en F1-bil därför att prestandan är så otroligt brutal i samtliga fartregister. Om du kör i 300 km/tim och trycker "plattan i mattan", så är accelerationen brutal upp till toppfarten, som är hela 380 km/tim !!!
Vad sägs om följande prestanda ?
En motor (mittmonterad) som utvecklar hela 750 Hk vid 7.100 varv/min med ett vridmoment på smått otroliga 960 Newtonmeter vid 4.000 varv/min och med en toppfart på 380 km/tim.
0-100 km/tim går på 3,2 sekunder och 0-200 km/tim på 9,6 sekunder.
Naturligtvis dubbla turboaggregat och dubbla laddluftkylare och bilen är vidare utrustad med 19-tums hjul fram med däck av dimensionen 255/35 ZR19 och med 20-tums hjul bak med dimensionen 335/30 ZR20.
Prislappen på denna CTR3 ligger på mellan 4 - 4,5 miljoner kronor beroende på utrustning.

Man har väl lov att fantisera och få fortsätta att drömma om den stora drömvinsten på Lotto här i Sverige - den är per idag uppe i 225 miljoner kronor. Om den skulle slå in, så skulle vi nog välja en pippigul Rt 12 S för landsvägsresor och en RUF-röd Rt 12 R för bankörning, på t.ex. Nürburgrings gamla Nordschleife...Företagets testförare, Stefan Roser, har givit både mig och Gerd på ett antal resor som man  a l d r i g någonsin kommer att glömma. I den gula bilen CTR ovan har han kört på avlysta byvägar runt Pfaffenhausen med oss som passagerare i sladd i dryga 260 km/tim på torr asfalt - något vi inte trodde var möjligt och med absolut 100-procentig kontroll i varje kurva. "Resor" som han gjort 1.000-tals gånger utan att åka av vägen en enda gång. Om man till äventyrs skulle tro att man är en hejare på att köra Porsche 911, så är Stefan den som tar en ur den villfarelsen...!!!

Gå gärna in på följande sida på nätet:

www.autoblog.com/2012/06/13/car-and-driver-drives-rufs-legendary-yellowbird-new-ctr/

och klicka på andra bilden ovanifrån, så får du åka med honom i 2 varv runt Nürburgrings Nordscheife (den dryga 2 mil långa racerbanan) i ovanstående gula RUF CTR  - känd över hela bilvärlden som "Yellowbird" - vi önskar trevlig resa !!!
Om filmen helt plötsligt stannar, så är det inte fel på filmen utan på din internetuppkoppling - vänta en stund så kör den igång igen eller börja om från början av filmen !Vi avslutar med en bild på Alois Ruf och hans underbara fru Estonia - ett par som lever sin dröm och som verkligen står med båda sina ben på jorden !5 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk redogörelse för denna fabrik och deras enorma bilar. Måste vara en ynnest att ha lärt känna en så fantastisk person som Alois Ruf. Tänk vilken känsla att ha åkt med och kört dessa fordon som du beskriver så väl med alla tekniska detaljer. Vi och i synnerhet Marianne, har alltid haft ett stort intresse för tuffa bilar. Under vår tid i Tyskland körde Marianne en AMG Mercedes Evolution. Med den körde vi fort på Autobahn, den var inte begränsad vid 250, men dit fartrekord slog vi inte utan nådde bara 285, men våra pojkar var helvilda. Vi körde många vändor på den lågt trafikerade Autbahnen från Krefeld norrut mot Holland. Vi har tydligen ytterligare ett intresse att dela. Kram, 3M

  SvaraRadera
 2. Tack ska du ha och trevligt att ni gillade att läsa om "vanliga" bilar som omväxling - vi husbilsnördar pratar och skriver ju gärna om husbilar och husbilsresor i vanliga fall !
  Jag fick ett "ryck" när jag fick ett mail från Pfaffenhausen som klargjorde att det kommit in en ny delägare i företaget - tillika kund hos RUF Automobile i drygt 20 år och tyckte att det kanske kunde vara av intresse att få läsa om detta företag och deras fantastiska bilar.
  Vad festligt att ni kört AMG Mercedes - det är ju en mycket välbyggd bil med härliga prestanda.
  Vi ägde under slutet av 70-talet och början av 80-talet en silverfärgad Mercedes 450 SEL av 1977 års modell. Som du vet, så var ju den utrustad med en bensin V8:a och var en underbar bil att köra !
  Under en semesterresa till Florida i USA så stals bilen i parkeringshuset på Arlanda flygplats. Gissa om vi stod och såg ut som fågelholkar när vi konstaterade att bilen inte stod kvar på den plats där vi parkerat den.
  Det visade sig - efter kontakt med polisen vid ett flertal tillfällen - att man sprängt en liga i Upplands Väsby utanför Stockholm som specialiserat sig på att exportera lite dyrare bilar till öststaterna och med största säkerhet försvann även vår bil den vägen. En verksamhet som, dessvärre, fortgår än idag av andra "näringsidkare"...

  Kramar från
  Bosse och Gerd

  SvaraRadera
 3. Oj vilka fina bilar!!!
  Vore kul att få provköra en sån, fast lite läskigt kanske ;-)

  SvaraRadera
 4. Ninni !

  Första gångerna man passerar 300 km/tim kan vara lite "omtumlande", men sedan vill man bara ha mer och mer... Dessa bilar är ju för övrigt konstruerade för att köra i uppåt nästan 400 km/tim.

  Förr i tiden åkte vi ofta och tittade på Dragracing och att sitta i en dragster och passera 400 km/tim eller mer på en relativt smal landningsbana på ett flygfält avsett för små sportflygplan - det skulle jag inte ens drömma om att göra... Då skulle även jag "banga ur" och tacka för mig !

  SvaraRadera