Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

03 juli 2014

Nya abstinensbesvär...

... har drabbat oss igen...


Nu har det gått 2 månader sedan vi kom hem från vår 8 månader långa övervintringsresa till Spanien och ännu har vi inte riktigt vant oss vid att bo "inomhus", d.v.s. i vår normala bostad.
Av den anledningen (en lätt överdrift naturligtvis) har vi dragit iväg norrut för att besöka Bosses hemtrakter och då i första hand städerna Sundsvall och Sollefteå.

Vi hade redan tidigare planerat en tur hit upp för att bl.a. plantera blommor på 4 st gravar och för att träffa gamla bekanta.
Det blir ju gärna en liten nostalgitur varje gång vi åker upp till dessa trakter. Dels är det ju anhöriga till Bosse som ska får sina gravar pyntade med vackra sommarblomster och dels är det ju gamla minnen som kommer över oss båda - vi träffades redan 1971 och har sedan dess besökt Sundsvall och Sollefteå hur många gånger som helst... vi har faktiskt tappat räkningen vid det här laget ! Dessutom är det ju otroligt många glada minnen som Bosse har från sin uppväxt i Sollefteå och från sina besök i Sundsvall hos mormor och morfar och övrig släkt.
När man närmar sig Sundsvall söderifrån så smalnar vägen av och E4 passerar nära inloppet till staden från havet sett och utefter ett större industriområde. Nu håller det dock på - inte en dag för tidigt...- att hända saker även i denna delen av vårt avlånga land. E4-ans nya vägsträckningen kommer att ligga ovanför den gamla och det betyder mellan havet och södra stadsberget för att vara exakt. På denna bild framgår det att den nya vägsträckningen svänger av något till vänster, men tills vidare så är det den gamla E4-an vi färdas på.
Nån halvmil innan Sundsvalls centrum kommer man fram till Njurundabommen och om du svänger av till höger här, så kommer du så småningom fram till det gamla fiskeläget Lörudden. Lite längre söderut ligger ett annat gammalt fiskeläge och det är Skatan - härifrån har vi många fina minnen och Bosses morföräldrar hade en fin stuga alldeles intill havet i just Skatan.
Båda byarna är def. värda ett besök och för din information kan man här vika av och följa den gamla kustvägen söderut och det nästan halvvägs till Hudiksvall - utefter denna gamla väg finns det ett antal små ställplatser att övernatta på och i tillägg hur många "fricampingsmöjligheter" som helst !
Några kilometer innan man kommer in i Sundsvalls centrum ligger det en större ställplats alldeles intill havet. Idag var det inte fler än 7 ekipage som parkerat här, men ofta står det ett 30-tal husbilar och husvagnar parkerade här.
Den nya förbifarten i Sundsvall kommer att ansluta till den motorväg som börjar i stan och som sträcker sig bort till Timrå norr om centrum. Sträckan söder om denna nybyggda bro (och bron) kommer att hålla motorvägsstandard. Äntligen kan man väl säga - detta vägbygge har ältats i årtionden och nu börjar man se ljuset i tunneln...
När du passerar Sundsvall, så bör du absolut köra upp till toppen av södra stadsberget. Härifrån har du en vidunderlig utsikt över staden och dess omgivningar och här uppe ligger flotta Hotel Södra Stradsberget.
I slutet på 50-talet när Bosse med föräldrar besökte mormor och morfar i Sundsvall, så var det ett absolut måste att köra upp med bilen till berget - där uppe fanns det då en liten kaffestuga och i den stod det en TV, som i bästa fall,... visade rörliga bilder. Allt berodde ju på vilket väder det var just den kvällen för om det regnade eller snöade så kan vi lova att det snöade även på denna TV. Men vad gjorde det, TV i Sollefteå gick det inte att titta på under 50-talet och början av 60-talet...!
Från södra stadsberget har man denna vackra utsikt att njuta av och på denna bild ser du även den nya motorvägsbron som håller på att byggas och som är en del av förbifart Sundsvall.
Alldeles intill Hotel Södra Stadsberget ligger Sundsvalls slalombacke - inte så lång och krävande som backarna i Sollefteå, men ändå mycket välbesökt under vintermånaderna.
Berget på andra sidan Sundsvalls centrum är norra stadsberget (betydligt lägre i jämförelse med södra stadsberget) och det vita utsiktstornet på bild kallas, passande nog, för glasspinnen. Även där uppifrån har man en mycket fin utsikt över staden och dess omgivningar.
Strax till höger om detta utsiktstorn bodde Bosses mormor och morfar i en villa i området Haga och den villan står ännu kvar - nyrenoverad och fin !
Från Sundsvall fortsatte vi norrut och passerade både Härnösand och Kramfors innan vi kom fram till det lilla samhället Bollstabruk och om man svänger höger strax efter detta samhälle, så kommer man efter nån mil fram till samhället Nyland. Fortsätter man ytterligare några kilometer, så kör man över Ångermanälven på denna bro och direkt efter bron tycker vi att du ska svänga höger (vänster på denna bild). Då kommer du fram till det som en gång var världens 2:a största sorteringsanläggning för timmer - den största fanns i Kanada.
Idag finns inget kvar att beskåda annat än några personalbostäder och en liten småbåtshamn - detta område ligger strax innan Dannero travbana, som är en känd anläggning bland traventusiaster.
Direkt efter det att man svänger av bron till höger (söderifrån sett), så kör man intill Ångermanälven och här började sorteringsanläggningen och sträckte sig söderut nån kilometer. Timmerstockarna kom flytande på älven och passerade bl.a. forsen intill Sollefteå centrum - på den tiden var inte kraftverket i Sollefteå inte ens "påtänkt".
Fartyget Ådalen 111 trafikerar idag sträckan Härnösand-Sandslån t/r under sommarmånaderna och ombord finns en restaurang med fullständiga rättigheter. Fram till för ett antal år sedan fortsatte fartyget sin färd vidare från Sandslån och upp till Sollefteå (en sträcka på ytterligare 25 km), men idag går det inte att trafikera denna sträcka med detta fartyg p.g.a. att sand och sediment följer med vattnet nedströms och bildar grund som ej går att passera - dåligt att myndigheterna inte på allvar kan ta tag i detta lilla problem och muddrar de få sträckor där detta ställer till problem - hade denna älv legat i t.ex. Portugal, så hade detta åtgärdats med EU-medel för länge sedan !
o
Cirka en kilometer från bron över älven kommer du fram till denna skylt - sväng vänster här och efter några hundra meter...
... så kommer du fram till denna trevliga ställplats för både husbilar och husvagnar - totalt rör det sig om cirka 20-talet platser, samtliga med el. Tyvärr så glömde vi att ta koordinaterna hit, men om du följer vägbeskrivningen enligt ovan så hittar du garanterat hit.
Betalar gör man genom att lägga pengarna i ett kuvert och stoppa ner det i en brevlåda i detta hus.
Det är båtklubben i Sandslån som driver denna ställplats och marinans duschar och WC får även gäster på ställplatsen använda.

Om några dagar åker vi vidare till Bosses födelsestad Sollefteå och då återkommer vi med ett nytt inlägg därifrån - till dess ska ni må så bra !

4 kommentarer:

 1. Härligt för er att komma upp till gamla trakter !!
  Och fint väder har ni också ser det ut att vara!
  Ni gör så fina utförliga resereportage där ni är !!
  Fina ställplatser hittar ni också på!

  Ha det gott på er resa norröver/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju alltid lika trevligt att få återse gamla barndomsvänner och samtidigt få tillfälle att besöka platser som man inte sett på många år !
   Kram

   Radera
 2. Sundsvall känner vi till. Där har vi varit mycket. Lennart växte upp där och mamman dog först för ett par år sen, så vi var där rätt ofta. Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi håller absolut med dig - Sundsvall är en fin stad med åtskilliga "pärlor" i omgivningarna.
   Speciellt några mil norr om stan trivs vi extra bra och det ut mot Tynderö och Åstön, där vi ofta besöker gamla vänner som bor permanent där ute !

   Radera