Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

25 januari 2013

Mitt liv som testpilot...

... och JAS Gripen pilot... under en helg i Linköping !


Vi har under många år pratat om att åka ner till Linköping för att besöka vårt fantastiska flygvapenmuséum. Men, det har alltid stannat vid just prat och aldrig förverkligats - förrän nu i helgen som var. Ett besök som vi mycket gärna vill rekommendera dig som är intresserad av både nutid och dåtid.

Detta fantastiska museum strax utanför Linköping har blivit utsett till Årets utställning 2010 och till Årets museum 2011.

 Vid entrén till muséet står denna franska Caravelle parkerad - ett underbart flygplan att flyga med på den tiden det begav sig. Jag (Bosse) flög ofta med denna typ av plan på mina arbetsresor i Europa och då i första hand  med SAS och Air France.
När jag ser denna gamla trotjänare till helikopter, så tänder jag i första hand på Mats och Marianne som publicerar den fina bloggen www.seniorerspekulerar.se. Mats är ju gammal pilot och helikopterpilot och  min bäste och äldste barndomsvän Rolf "Tjoffen" Näsberg (vi växte upp tillsammans de första 20 åren av våra liv och Rolf har flugit helikopter hela sitt vuxna liv med stationering på Malmslätt under större delen av sin tid som pilot), har nog "spakat" denna typ av helikopter - stämmer det i ditt fall Mats ?
 Eller var det denna typ av helikopter som du flög Mats ?
Eller var det denna typ av Vertolhelikopter du flög (visst heter den så) ?
Instumenteringen i denna Vertolhelikopter - inte mycket digitalt här inte...
SAAB B18. Det andra flygplanet som SAAB konstruerade. Första flygningen skedde år 1942. Efter drygt 30 år på havets botten bärgades det 1979. Vilken fantastisk restaurering utförd av Östergötlands Flygvapenhisoriska Sällskap !
SAAB B17. Det första planet som byggdes efter egen konstruktion. Dessutom utrustat med uppfällbart landningsställ.
Detta är en Carponi B16. Den italienska fabriken levererade totalt 84 exemplar av detta spaningsflygplan.
B3 - Junkers JU 86 K. Det viktigaste bombplanet i vårt flygvapen under beredskapstiden. Redan år 1936 beställdes 40 exemplar från tillverkaren Junkers i Tyskland. Sammanlagt 56 exemplar var i tjänst under mer än 20 år i vårt flygvapen.

Båda dessa bilder visar en gammal klenod - en Thulin G nr 15, som var i tjänst i marinens flygväsende från 1917 till 1922.
Visst känner du igen "Tunnan"...
... och "Draken", som flögs av 2 bekanta till oss...
... och JAS Gripen...
... och SAAB 91A SAFIR - ett älskat flygplan som blev en av SAAB´s största exportsuccéer. Användes främst som skolflygplan.


Hur gick det då med karriären för mig (Bosse) som testpilot och JAS Gripen pilot ???

Jo, tackar som frågar - det gick ganska bra...
På den mellersta displayen ser du stor-Linköping markerat som grått på skärmen och du ser även landningsbanorna som sträck på bilden. Mycket att hålla reda på som väl delvis framgår av dessa 3 stora displayer.
Men, inte nog med dessa 3 stora displayer. Som delvis framgår av denna bild så har man en hel att hålla reda på i form av knappar och reglage. Och inte nog med det, man ska ju kunna delta i strid också i alla möjliga väderleksförhållanden och under en otrolig stress.
Efter en längre tid i simulatorn, så är både Gerd och jag är övertygade om att det krävs nästan omänskliga egenskaper för att bli en bra stridspilot - grattis till er som lyckats med den utbildningen och detsamma måste även tilläggas när det gäller helikopterpiloter i flygvapnet och i armén.
Åtskilliga känner sig kallade, men få lyckas ta sig igenom hela utbildningen !
Landningsbanorna på Malmslätt nära Linköping.
Hur gick det då för mig som testpilot ?
Fråga underbart trevliga och mycket kunniga instruktören Ida på Malmslätt vad hon tyckte om mina färdigheter. Om jag får säga det själv, så gick det bra. MEN, trots många försök att landa på Malmslätt så blev det många haverier... Jag var dock mycket nära i sista försöket - detta ger mersmak och till våren blir det en nya övningar i simulatorn.
Tilläggas skall att jag även provade på en annan "simulator" - jag gjorde en av de tester som ska skilja ut agnarna från vetet och som är en del av alla de tester som sökande till flygutbildning får genomgå. Det är att testa simultankapaciteten och där klarade jag mig vidare för nya tester enligt Ida - men man har väl åldern emot sig för en eventuell utbildning till fältflygare...

Än en gång vill vi gärna rekommendera ett besök på detta fantastiska flygvapenmuséum och än en gång Ida - tack för ditt stora stora tålamod med mig !!!
Som ett barn på julafton kände jag mig och är innerligt tacksam för att testerna skedde i en simulator och ej i en verklig JAS Gripen !

3 mycket trevliga dagar i Linköping avverkades alltför snabbt och innehöll (i tillägg till flygningen) bra hotell, god mat och fint (men kallt) väder.
Får vi avslutningsvis rekommendera:
- ett besök i Linköpings domkyrka,
- ett boende på Hotel Elite Stora Hotellet i Linköping och ett besök i deras underbara restaurang intill Stora Torget,
Vi hade bestämt oss för att äta en flerrättersmiddag på kvällen (som var mer än underbart god), så därför nöjde vi oss med en förrätt på fredag eftermiddag efter besöket på flygvapenmuséet. Vi blev då rekommenderade smörbakad norsk havskräfta, tomat, hasselnötsmajonnäs och havskräftsjuice - vilken underbar förrätt !!! Till detta drack vi ett par glas av ett italienskt vitt vin som passade utmärkt till denna rätt.
På söndag eftermiddag bilade vi hem efter en mycket trevlig weekend !









 










6 kommentarer:

  1. Tack för en underbar berättelse från Flygvapenmuseum. Har varit där flera gånger men inte sedan ombyggnaden, även om vi övernattat på parkeringen utanför. Men ett besök på det nya museet är planerat, vi ska bara dit!
    Dina bilder väcker många minnen till liv. Låt oss börja med Caravellen, som passagerare har jag tillbringat många timmar över Europa i detta flygplan. Men ännu intressantare är bilden på det flygplan du har fotat. Efter mina studier på KTH till flygingenjör så arbetade jag ett antal år KTH's Flygtekniska Laboratoriet. I huvudsak jobbade jag med forskningssimulatorn och framför allt utvecklingsarbete i samband med Viggen. Men ett mera udda uppdrag var ett göra de aerodynamiska beräkningarna för den antennkåpa som finns under kroppen på Flygvapnets Caravellen, som nu står på Flygvapenmuseet.
    För att växla till helikoptrarna så har jag i Armén flugit två av de helikoptrar som du har fotat. Dels hkp 2 Alouette och dels hkp 3 Bell 204.
    Jag har för övrigt flugit andra flygplan som finns på museet. Får en att känna sig gammal, men det är man ju. Började flyga 1959 och gick helikopterutbildning 1965, det var inga glascockpits på den tiden.
    Själv flög jag Viggensimulator i somras som vi berättar om i ett inlägg på vår blogg i somras.
    Tack för denna påminnelse om att vi måste verkligen besöka Flygvapenmuseet i år. Ha det, 3M

    SvaraRadera
  2. Tack själv Mats för ditt intressanta inlägg ! Det måste ha varit mycket intressanta uppdrag du haft under din karriär som pilot och flygingenjör.
    Jag är ganska säker på att min barndomsvän Rolf Näsberg även flög Bell-helikoptrar under många år med stationering på just Malmslätt. Han jobbade som Löjtnant på I 21 i Sollefteå innan han sökte sig till helikopterskolan i Boden för utbildning.
    Nån gång i månadsskiftet maj/juni åker vi tillbaka till Malmslätt med vår husbil för ett nytt besök på Flyvapenmuseet - jag måste bara få testa Gripen igen !!!
    Må så gott !

    SvaraRadera
  3. Håll oss informerade när det blir dags för Malmslätt så kanske vi kan ses där. Ha det, 3M

    SvaraRadera
  4. Mycket gärna Mats - vi hör av oss i god tid innan dess !
    Mvh Bosse och Gerd.

    SvaraRadera
  5. Måste ha varit en häftig upplevelse med simulatorn men var det i klass med att köra på racebana?

    SvaraRadera
  6. Anders och Birgitta !
    Kanske inte riktigt lika häftigt. Att närma sig en kraftig kurva efter en lång raksträcka på en racerbana i 250 km/tim och bromsa vid exakt rätt tillfälle utan att bli omkörd av en konkurrent - det är häftigt...
    Att köra en tyskregistrerad Porsche 911 Turbo, med en boxermotor på 690 hästkrafter, från Ruf Automobile i Pfaffenhausen i 351 km/tim är också häftigt... Jag hade nöjet att få göra det för ett par år sedan på Autobahn utanför Ulm.
    Men, visst är JAS Gripen simulatorn häftig. Jag blev faktiskt illamående vid några tillfällen efter ett antal rollar och loopingar under kort tid. Ett besök rekommenderas !!!

    SvaraRadera