Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

07 juli 2014

Sollefteå Sollefteå - det är städernas stad...

... eller ett skidspår mellan 2 regementen...


För länge sedan spelades denna melodi i radion och det ganska ofta och åtskilliga av oss f.d. (och nuvarande) Sollefteåbor ler än idag åt denna text, för det fanns väl andra städer i Sverige som var något mer fantastiska - men inte så många dock, tyckte vi Sollefteåbor...!

En känd journalist på Expressen (vi har haft ett flertal Sollefteåbor som skrivit i den tidningen och det återkommer vi till i nästa inlägg om några dagar) skrev för länge sen att Sollefteå egentligen inte hade mer att komma med än just detta skidspår mellan regementena I 21 och T3 - sen fanns det visst en avstickare till Arméns hundskola också.... Samtliga Sollefteåbor, inkl. Bosse, tyckte av förklarliga skäl mycket illa om denne man...
När man lämnar Sandslån och ska åka upp till Sollefteå, så kan man välja mellan 3 olika vägar - antingen fortsätter man på den norra sidan Ångermanälven eller så väljer man att åka tillbaka över bron och ta den väg som följer älven på den södra sidan eller så väljer man den "tråkiga" riksväg 90 som i huvudsak går över stora fält och genom stora skogar och långt från älven. Vi väljer den norra vägen och det tycker vi att du också ska göra den dag du åker omkring i dessa mycket vackra trakter !
På denna bild skymtar man...
... den bro som byggts över älven och som är en del av den järnväg som kallas för Ådalsbanan och som lite längre norrut övergår i Botniabanan. Ett bygge som nog måste anses vara den i särklass sämsta infrastruktursatsning som gjorts i detta land - väldigt få resenärer åker med de tåg som rullar på denna bana och godstågen lyser med sin frånvaro. Man har dessutom byggt en enormt stor station alldeles intill Kramfors/Sollefteå flygplats, men problemet är ju att det är få som flyger från Stockholm och till denna flygplats...
Det är många med oss som tycker mycket illa om detta slöseri med skattemedel - för samma summa pengar, som det kostat att bygga dessa järnvägssträckor, hade vi kunnat bygga en motorväg med 2 filer i vardera riktningen hela sträckan från Sundsvall och upp till Haparanda !!!
Som vi skrev i föregående inlägg, så kunde man förr resa med fartyget Ådalen 3 från Härnösand och hela vägen upp till Sollefteå men det går inte längre att trafikera denna sträcka och det p.g.a. att det bildats sandbankar i älven (mellan Sandslån och Sollefteå) och dessa tycker "beslutsfattarna" att det inte är värt att muddra bort.
Vi har gjort denna tur ett par gånger och det var verkligen balsam för själen att få vara med om en sådan tur - vilka otroligt vackra naturscenerier utefter denna 25 km långa sträcka från Sandslån och upp till städernas stad, Sollefteå !
Väljer man vägen på den norra sidan Ångermanälven, så möts man strax innan ankomsten till Sollefteå av denna vackra tavla.
Det nyrenoverade och tillbyggda 5-stjärniga Hotel Hallstaberget (www.hallstaberget.se) med den stora slalombacken ovanför och nedanför hotellet och med störtloppsbacken, som man bara ser en del av på denna bild längst till höger. Alldeles till vänster om hotellet ligger den gamla och mycket branta slalombacken och till vänster om den de stora hoppbackarna.
Utsikten från Hallstaberget är verkligen magnifik och det hoppas vi att du håller med om ?!!
I mitten av älven ligger Hågesta ön och på denna ö är det under framför allt under vår, sommar och höst, mycket populärt att promenera.
Direkt till vänster om den vita kupolen till vänster i bild ligger Sollefteå Camping - en mycket populär camping som ofta är fullbokad under sommaren och hösten. En stor del av gästerna kommer från Norge - till Östersund, som ligger rakt väster om Sollefteå, är det endast 16 mil och därifrån till norska gränsen i Storlien (väster om Åre) kör man på ett par timmar. 
Ägarna till campingen (f.d. grannar till Bosse under uppväxttiden) driver även en restaurang med fullständiga rättigheter inom campingområdet. Här finns även stugor att hyra och alldeles intill campingen finns det en 50-meters utomhus swimmingpool.
Under Bosses uppväxt i Sollefteå rann det en mycket strid fors i stan - längst till vänster i bild - men beslut togs då att ett kraftverk skulle byggas mitt i denna vackra fors och det var det åtskilliga Sollefteåbor som inte tyckte om.
Mellan kraftverket och campingen (en sträcka på några hundra meter) finns ett av Sveriges förnämsta laxfiske områden - absolut i klass med Mörrums ån  - här i Sollefteå fångas det ganska ofta laxar på mellan 15 och 23 kilo !
Utsikten västerut från Hallstaberget - i förgrunden en del av slalombacken och mitt i bild kan man skymta Sollefteå sjukhus, som när det färdigställts i början på 60-talet var Sveriges modernaste sjukhus !
Numera försöker landstingspolitikerna (och det sedan många år) lägga ned sjukhuset, men hittills har det idiotiska beslutet inte lett till någon nedläggning och det p.g.a. massiva protester från befolkningen i Sollefteå kommun (som är ganska stor kommun) - gudskelov ! Den som blir allvarligt sjuk skulle i så fall behöva transporteras till Sundsvalls sjukhus - en sträcka på 15 mil...!

Politiker i allmänhet och dom i Västernorrland i synnerhet har vi aldrig någonsin haft något förtroende för och det kommer ingen någonsin att kunna ändra på - vän av ordning kommer kanske ihåg att våra politiker på riksnivå beslutade sig för att lägga ner regementet T3 i Sollefteå för många år sedan och bedyrade då att regementet I 21 skulle få finnas kvar - det var absolut inte aktuellt att lägga ned det regementet. 
Vad tror du inträffade efter bara ett par år ???  Jo, just det, beslut togs att även detta regemente skulle läggas ned och det efter att man de sista 2-3 åren investerat drygt 1.000 miljoner kronor i div. anläggningar inom I 21:s område.
Politikerförakt - ja, det är bara förnamnet !

 Högst upp i bild rinner Ångermanälven och västerut (bortåt i bild) kan man åka båt fram till Forsmo kraftverk, som ligger nån mil uppströms älven och österut hindrar kraftverket i Sollefteå eventuell båttrafik. Men från Sollefteå kan man med en normalstor motorbåt ta sig hela vägen ner till havet - då passerar man Höga Kusten bron på sin färd ut mot öppet vatten.
Den stora slalombacken sedd från Hotel Hallstaberget. Störtloppsbacken börjar ytterligare cirka 500 meter upp och starten sker från ett mycket högt torn, så farten direkt efter start är uppe i cirka 100 km/h.
När Bosse var i 15-årsåldern, så har jag (Gerd) hört berättas från s.k. "säkra källor" att han och några av hans kompisar (speciellt kompisen Rolf "Tjoffen" Näsberg - 10 år senare och fram till sin pensionering en mycket duktig helikopterpilot) startade högst upp i  backen (den övre av ovanstående 2 bilder) och "skikade" backen hela vägen från toppen och ner till strax under vänster kant på denna bild. Fartrekordet sattes sent en eftermiddag och av säkerhetsskäl efter det att liften stängts och det sattes till drygt 112 km/h !

Svenska landslaget i utförsåkning bestod under 60 och 70 talen av, i huvudsak, 4 personer. 
Det var Olle Rolén från Åre, Lasse Olsson från Borlänge, Bengt-Erik Grahn från Fjällvinden (nära att bli världsmästare i slalom i Portillo i sydamerika) samt Bosses och hans kompisars idol - klubbkompisen från Sollefteå Alpina Skidklubb - Rune Lindström, som var den duktigaste av dessa 4 åkare. 
Rune tillbringade hela vintrarna nere i alpländerna, men var alltid hemma i Sollefteå under jul och nyår och då passade grabbarna på att försöka lära sig av Rune. Dom lyckades dock aldrig nå upp till hans nivå, men roligt var det säkert att få försöka i alla fall !

Lite mer om olika idrottsprofiler från Sollefteå kommer i nästa inlägg om några dagar !
Störtsloppsbacken var inte byggd eller ens påtänkt under Bosses uppväxttid i Sollefteå och tur var väl det - den ser mycket respektingivande ut och är olyckan framme, så inbillar jag mig att man kan slå sig halvt fördärvad i denna backe och det trots alla stora skyddsnät som byggts i högfarts kurvorna !
Till vänster om slalombackarna, störtloppsbacken och Hotel Hallstaberget ligger hoppbackarna - det är sammanlagt 3 backar varav den största är Sveriges näst största hoppbacke. Rekordet i Falun ligger på 128 meter och i Sollefteå har man som längst hoppat 114,5 meter. Men för ordningens skull kanske vi - i rättvisans namn - ska påtala att de få stora tävlingar som avgörs i Sverige går av stapeln i just Falun. 
De vi talat med är övertygade om att det går att hoppa lika långt i Sollefteås stora hoppbacke !

I nästa inlägg kommer vi att berätta om när en av Bosses bästa kompisar under uppväxttiden för första gången skulle hoppa i den stora backen och det bara 16 år gammal !
För oss båda är det omöjligt att försöka förstå hur man kan komma på idén att ge sig iväg utför detta hopptorn för att sedan lämna det på ganska hög höjd i dryga 90 km/h och därefter försöka landa stående på båda fötterna i slutet av underbacken. Det är med stor respekt och med ett viss dödsförakt vi klättrar alla trapporna upp till toppen av detta höga torn...!
Berget i bakgrunden på denna bild är Multrå berget och orkar man promenera upp dit, så har man verkligen en helt fantastisk utsikt över Sollefteå och Ångermanälvens sträckning !
Uppe på Hallstaberget och alldeles intill hotellanläggningen och slalombackarna har man byggt en mycket fin skidskytteanläggning som används både vinter som sommar.
Asfalterade vägar sträcker sig åt olika håll en lång bit uppför och på sidan av Hallstaberget och det är - med tanke på att man åker rullskidor - svindlande hastigheter man kommer upp i i utförsbackarna.
Samtliga asfalterade spår är belysta och används även ofta av ortsbefolkningen både under hela året.
Både dam- och herrlandslagen i längdskidåkning är på plats i Sollefteå och bor på Hotel Hallstaberget under en längre tid. Vi hade ett långt samtal med landslagsläkaren i slalombacken en dag och kan inte annat än imponeras av åkarnas slit och det träningsprogram dom går igenom under bl.a. detta träningsläger !
Först springer man utför den gamla vägen (detta var en delsträcka under Midnattssols rallyt för många år sedan) upp till Hallstaberget och vänder direkt uppe på toppen och springer sedan utför samma sträcka. Detta första pass för dagen avslutar man sedan med att...
... vända nere vid dalstationen och därefter - utan paus - vända och springa (inge gå) hela nya slalombacken uppför och det i ganska högt tempo. En kort paus får man efter att ha kommit upp till toppen av backen och därefter gör man om samma "resa" ytterligare en gång. Efter ytterligare en paus tar man sedan på sig rullskidorna och kör ett flertal varv på den längsta skidskyttesträckan uppe på berget.
Tilläggas skall är att det, i stort sett, är samma träningsprogram för både damer och herrar !
Här skymtar vi Charlotte Kalla längst till vänster efter en genomförd joggingtur med några av sina landslagskompisar och det i ganska lugnt tempo, men direkt efter denna tur och efter en kortare paus bar det iväg igen för en riktig genomkörare i slalombacken - både nedför och uppför - vi blir trötta bara av att titta på dom genom restaurangfönstret när vi efter en stund intog frukost i hotellets restaurang...!
Om några dagar återkommer vi med ett inlägg om detta fantastiska renoverade och tillbyggda hotell - ett av Sveriges få 5-stjärniga hotell och dessutom med en synnerligen attraktiv prissättning. 
Dessutom har vi tänkt skriva om ett flertal stora idrottsprofiler som kommer från Sollefteå, om en av Sveriges mest duktiga kvinnliga skådespelare som växte upp här och som är begravd på Sollefteå kyrkogård, om några mycket duktiga journalister från Sollefteå och om en av Sverige största radioprofiler genom alla tider och som tillhörde Bosses bekantskapskrets på den "gamla goda tiden".

Gör som vi - njut av det underbara sommarvädret vi har just nu, så "hörs" vi om några dagar igen !

4 kommentarer:

  1. Vilka "Ambassadörer" ni är för staden!
    Mer utförligt reportage är nog svårare att få fram i modern tid !!

    Ha det gott i SommarVärmen/Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ert beröm - det värmer, men vad gör man inte för sin gamla hembygd, minnena är ju så många från den tid man växte upp !
      Kram

      Radera
  2. Ännu ett fin beskrivning av hembygden! Elisabeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elisabeth,

      Nästa sommar - om ni har tid och lust på en Norrlandsresa - så rekommenderar vi er verkligen att köra en tur hit upp.
      Kan ju kombineras med en tur vidare till Norge via Östersund, Åre och Storlien innan ni "landar" i Trondheim. Därifrån är det ju en smaksak om man väljer att fortsätta norrut i Norge eller dra sig söderut !

      Radera