HOTEL HALLSTABERGET *****
Ett hotell som tillkom för många år sedan då några entusiaster i bl.a. Sollefteå Alpina Skidklubb föreslog att den gamla stugan, Hallstastugan, som fanns intill där hotellet ligger idag, skulle rivas och stan och kommunen skulle gräva i kistbotten och satsa på ett nybygge.
Mycket vatten har runnit i Ångermanälven sedan dess och det är bara gammal historia, som inte så många Sollefteåbor vill höra mer om - hotellet drevs av några entusiaster utan vare sig hotellutbildning eller någon erfarenhet av att driva ett hotell och hotellet har i alla år kostat skattebetalarna en hel del.
MEN, numera är det andra tongångar i stan och det efter det att "hotellkungen" Stefan Karlsson tagit över driften av hotellet och nysatsat cirka 50 miljoner ur "egen ficka" och med hjälp av kommunen och Landstinget, som satsat samma summa, så har denna nysatsning med en helrenovering och en stor tillbyggnad radikalt ändrat förutsättningarna för att driva detta hotell vidare !
Stefan Karlsson har drivit och driver andra hotell i Sverige och är f.d. ägare till Hotel Södra Stadsberget i Sundsvall, som hans bror nu tagit över.
Stefan har dock överlåtit ansvaret att driva hotellet i Sollefteå till Björn Norman, som numera är hotellets chef.
Entrén till hotellet och receptionen ligger på den övre våningen på denna bild och där finns även en av hotellets barer.
Direkt nedanför receptionen och den övre baren promenerar man en trappa ned och från denna bardel har man en underbar utsikt över Sollefteå.
Hotellets inomhuspool och 2 stora bubbelbad ligger direkt intill baren (bilden ovan) och på en tillbyggd större balkong (längst bort i bild) ligger ett annat bubbelbad utomhus.
Även härifrån poolen och bubbelbaden har man en strålande utsikt över staden och Ångermanälven.
En trappa ned i förhållande till baren och poolanläggningen ligger hotellets stora restaurang där man kan servera 800 personer vid ett och samma tillfälle. Restaurangen fortsätter cirka 30 meter bort till höger i bild !
Till vänster på denna bild ser man en restaurang i restaurangen skymta och det är hotellets Fine Dining Corner.
Innanför dessa stora fönster ligger hotellets inomhuspool och bubbelbad, duschar och bastu.
Undrar just hur det går till när man ska putsa dessa fönster utifrån...
Ännu värre måste det väl vara att tvätta dessa fönster...
Vill du veta mer om hotellet, så gå gärna in och läs mer om på deras hemsida:
www.hallstaberget.se
IDROTTSPROFILER FRÅN SOLLEFTEÅ
Vi tycker att det är lite imponerande faktiskt att en så liten stad som Sollefteå hur kunnat få fram så pass stora idrottare och ledare genom åren - här kommer ett litet axplock på några av dom !
Bosses gamle barndomsvän och klasskamrat från folkskolan, Kjell Isaksson, känner väl de allra flesta till. Han var ju en mycket duktig stavhoppare och var med i friidrottslandslaget i många år.
Född i Härnösand, men flyttade med sin mor de 9 milen upp till Sollefteå i tidig ålder.
Kjell började faktiskt som gymnast och var mycket duktig i denna gren, men intresset för just stavhopp tog överhanden. Tilläggas skall är att Kjell var en naturbegåvning och hade nog blivit lika framgångsrik i de flesta idrottsgrenar han till äventyrs skulle ha valt.
Lite kuriosa från Kjells tidiga ungdomsår var att han samlade på vita möss och hade under en period ett ansenligt antal och dessa fick Kjell ha i villans varmgarage och Kjell skötte dessa småttingar på allra bästa tänkbara sätt !
Kjell hade världsrekordet i stavhopp utomhus under
några månader 1972. Han hade världsrekordet inomhus i tre omgångar 1970-1972.
Han innehade Europa rekordet åren 1972 till 1975 och det svenska rekordet 1968
till 1983. Han vann tio SM i stav. Han tog silver i ute-EM 1969 och två silver
vid EM inomhus 1970 och 1971. Kjell deltog vid OS 1972 i München, men
lyckades halvskadad tyvärr inte ta sig till final.
Stefan började som mycket tidig junior att försöka lära sig att hoppa i backe och vartefter åren gick, så fick han lämna den lilla backen och börja hoppa i mellanbacken, som var och är en 90-meters backe.
Bosse och hans kompisar glömmer aldrig den dag Stefan skulle hoppa i den stora backen (en 120-meters backe) i Sollefteå för första gången - då Sveriges största hoppbacke - idag den näst största efter backen i Falun.
Det var en mycket nervös Stefan (har Bosse berättat) som gjorde sitt första hopp i denna stora backe bara 16 år gammal. Det första hoppet följdes sedan av åtskilliga fler, men Stefan beslutade sig - tyvärr - för att "lägga skidorna på hyllan" och började sedan att ägna sig åt curling.
Stefan blev först framgångsrik som aktiv curlare och representerade Sverige vid Europa mästerskapen 1990 (guld) och 1994 (brons), samt vid VM 1992 (7:e plats).
Laget leddes för övrigt av Stefans yngre bror Mikael.
Bosse dessutom klasskamrat med Stefans och Mikaels bror Peter.
Sedermera och under många år var Stefan sedan en mycket framgångsrik förbundskapten för det svenska damlandslaget i curling.
En av Bosses vänner och grannar från uppväxttiden i Sollefteå var Hans Nauclér, som var yrkesofficer vid I 21 i just Sollefteå. Hans var mycket aktiv inom skidåkning i allmänhet och i skidskytte i synnerhet under denna tid och även efter sin pensionering.
Hans är absolut en av de personer som får ta åt sig äran till Helenas och andra Sollefteå åkares framgångar i skidskytte genom åren - han har lagt ner ett otroligt arbete på skidskyttarna i Sverige !
Helena har 2 individuella VM-guld och 3 individuella VM-brons. Hon har även 3 VM-medaljer i mixstafett och hon vann den totala världscupen säsongen 2008-2009 och belönades med Jerringpriset och bragdguldet. På idrottsgalan 2010 fick hon priset för årets idrottskvinna 2009.
Bosse ägnade sig åt utförsåkning under hela uppväxttiden och en av klubbkompisarna i Sollefteå Alpina Skidklubb var Rune Lindström (på bilden ovan). Rune som tillsammans med Olle Rolén från Åre, Lasse Olsson från Borlänge och Bengt-Erik Grahn från Fjällvinden utgjorde herrlandslaget under lång tid.
Bengt-Erik var mycket nära att vinna guld i slalom vid VM i Portilo i Chile år 1966, men föll dessvärre bara några portar från mål. Rune var, enligt Bosse, den duktigaste av dessa landslagsåkare och det under 60 och 70 talen. Under jul och nyår var det, även på den tiden, uppehåll i de internationella tävlingarna och då var alltid Rune hemma i Sollefteå för att bl.a. hälsa på sina föräldrar, kompisar och att träna i Hallsta backarna. Bosse var naturligtvis en av dom många som försökte förkovra sig med hjälp av bl.a. Rune, men ingen av "lärjungarna" kom inte ens i närheten av Runes färdigheter.
EN AV SVERIGES DUKTIGASTE KVINNLIGA SKÅDESPELARE - INGRID THULIN
Hon var
Ådalens vackraste vildros.
Sollefteå tösen
som erövrade Sverige - och världen - och blev en av våra absolut största
aktriser.
Hon är
också en av de få svenska kvinnor som har varit på drive-in-bio med Cary Grant
- något hon själv berättade om i sin memoarbok, "Någon jag kände".
Sedan
1960-talet bodde hon i Italien, sitt andra hemland, i ett fantastisk gammalt
1600-talshus med tolv rum i byn Sacrofano, någon mil norr om Rom.
För en
längre tid sedan drabbades hon av cancer och återvände hem till Sverige för att
få specialistvård på Radiumhemmet vid Karolinska sjukhuset i Solna.
Den
sista tiden vårdades hon av vänner i hemmiljö, utanför Stockholm.
Ingrid föddes i Sollefteå 1926 och dog i Stockholm 2004. Hon var gift med regissören Claes Sylvander under åren 1952-1955 och med Harry Schein under åren 1956-1989.
Ingrid ligger begraven på kyrkogården i Sollefteå i AW Thulins familjegrav.
Till vänster om gravstenen finns det en annan sten med Ingrids autograf på - en enkel, men mycket fin
gravplats. På den övre bilden kan man även se den jordgubbsplanta som anhöriga planterat intill den lilla
stenen.
KÄNDA OCH DUKTIGA JOURNALISTER FRÅN SOLLEFTEÅ
Bara för att man än känd, så behöver det nödvändigtvis inte betyda att man för den sakens skull är en duktig journalist. Men dessa journalister tillhör verkligen den grupp som ÄR och VAR duktiga - 2 av dessa 3 vi ska presentera här är dessvärre avlidna och det dessutom i alldeles för ung ålder.
Torsten
Blomquist är gammal journalist. Han började sin bana på Nya Norrland i
Sollefteå och var sedan i många år redaktör på Expressen. För några år sedan
skaffade han sommarbostad utanför Sollefteå.
Bosse och Torsten var både vänner, klasskamrater och bänkgrannar i gymnasiet på Vallaskolan i Sollefteå och båda hade det lika svårt med det tyska språket...
Bosse har i efterhand insett vad dumt det var att skippa tysklektionerna och i stället knalla ner till Remals café och spela flipperspel, men han tog sig själv i kragen och pratar nu ganska bra tyska - bra att ta till i Tyskland och i alpländerna när man är ute och åker husbil !
Torsten har även skrivit några mycket uppmärksammade böcker, som rönt stor uppskattning i vida kretsar !
Stig "Stickan" Bodin var en av Sveriges allra duktigaste sportjournalister. Han kom till Expressen 1954 och arbetade på tidningens sportredaktion till 1997. Året innan flyttade han till Sollefteå där han bevakade sport från Norrland för tidningen.
Stig var god vän med Bosses föräldrar och de bodde grannar i Sollefteå efter det att Stig flyttade dit.
Journalisten Mats Olsson i tidningen Expressen skrev vid ett tillfälle att Stickan var en av de stora stilisterna i svensk journalistik !
Åke var född 1936 och var därför lite för gammal för att vara kompis med Bosse, men Åke hade en yngre bror, även han med förnamnet Bosse.
Båda Bossarna var kompisar under skoltiden och träffade då naturligtvis Åke titt som tätt.
"Min" Bosse kommer mycket väl ihåg Åke och hans sätt att vara - snabb i replikerna och alltid på språng och hade alltid glimten i ögat och bjussade alltid på sig själv. Besökte tidningsredaktionerna på både Nya Norrland och på Nord Sverige så fort tillfälle gavs - han hade redan då helt klart för sig vad han skulle ägna sitt liv åt !
En kompis till Bossarna hade en bror som var ett antal år äldre och hade tagit körkort.
En dag lyckades det att få låna familjens stora svartfärgade Buick med stor bensin V8 - problemet var bara att den bilen visst inte hade fått nån större service under åren..., så den drack nästan lika mycket olja som bensin. Goda råd är dyra heter det ju och grabbarna lyckades övertala sina föräldrar att få låna lite i förskott på veckopengen för att kunna åka bort till Esso bensinstation och köpa en stor dunk olja... Turen gick sedan ner till Härnösand och dom lyckades ta sig tillbaka till Sollefteå och lämna igen bilen, men, då knackade det betänkligt i motorn...!
Åkes far
var revypappa i Sollefteå, det var där hans revyintresse väcktes. Det var
också där som hans stora intresse för sport och journalistik föddes, närmare
bestämt 1948, med örat klistrat framför radioapparaten. Sven Jerring och
Lennart Hyland rapporterade från S:t Moritz och Åke Strömmer var elva år och
bestämde sig genast för att bli journalist.
1980
fick Åke Strömmer Stora Journalistpriset med motiveringen: "Mästerliga
direktreferat präglade av inlevelse, kunskap, humor och berättarkonst."
Trots att han fick C på sin studentuppsats i svenska...
Vi är åtskilliga som än idag saknar Åkes fantastiska radioreferat !
NÄSÅKER, UPPSTRÖMS SOLLEFTEÅ, MED SIN VACKRA FORS
När vi är i Sollefteå, så kör vi alltid en tur upp till samhället Näsåker (där bodde bl.a. författaren Pelle Mohlin) för att dels - om vi har tur och är här vid rätt tidpunkt - få se när man öppnar dammluckorna och släpper på vattnet vid kraftverket och det är lika imponerade varje gång !
Alldeles intill forsen finns det ett mycket stort antal välbevarade hällristningar att beskåda.
Precis som i Sollefteå finns det gott om Nipor även i Näsåker. I dessa Nipor bygger svalorna bo år efter år. Vägen som leder från samhället och ner till älven (strax hitom det vita huset på bild) måste då och då förstärkas på grund av rasrisk.
Åter i Sollefteå besöker vi kyrkan...
... för att sätta några blommor...
... vid minneslunden där Bosses föräldrar vilar.
Vackra blommor pryder minneslunden och dess lilla fontän !
Åtskilliga Sollefteåbor var ombord på fartyget Estonia och om vi inte missminner oss, så omkom samtliga av dessa resenärer i denna tragiska fartygsolycka.
Vart har alla dessa 20 åren tagit vägen - vi blir nästan lite chockade över att så lång tid förflutit efter det att denna olycka inträffade !
Väl åter på Hotel Hallstaberget njuter vi av denna vackra utsikt från hotellets fina restaurang !
Denna kväll blir det Pepparstek av reninnanlår med cognac- och grönpepparsås, baconlindad haricots verts, ugnsbakad tomat och friterad klyftpotatis.
I morgon lämnar vi Sollefteå och Hotel Hallstaberget för denna gången och kommer definitivt tillbaka nästa sommar, om inte förr !
Tilläggas skall är att det går alldeles utmärkt att bo i sin husbil utanför hotellet - det finns en mycket stor parkering alldeles intill, så säg bara till i receptionen och tacka gärna för att du får övernatta här genom att besöka restaurangen och baren - det uppskattas av personalen och du blir rikt belönad dessutom - maten är helt fantastisk här. Vi har nu ätit igenom hela menyn...
Rumspriserna börjar (under helger) på 995:- för ett dubbelrum för 2 personer inkl. stor buffetfrukost - övriga priser för olika rums kategorier, inkl. stora sviter, hittar du på hotellets hemsida,
www.hallstaberget.se
Vi båda önskar fortsatt trevlig sommar !
Vilket reportage ni bjuder oss läsare på !!
SvaraRaderaKan inte bli bättre än vad ni åstadkommit :-)
Hotellet verkar vara toppen,där kommer vi ta in
om vi inte då har vår Bobil med oss !!
Ha en fortsatt skön sommar ni med/Kram
Ja, vi kan verkligen rekommendera ett besök på Hotel Hallstaberget och det både under vinter- som sommartid.
RaderaMycket fin spa anläggning, ett underbart kök, mycket fina slalombackar, en störtloppsbacke (om man är duktig att åka utför), samt massor av preparerade längdskidspår med och utan belysning !!!
Kram
Fantasiskt inressant/nostalgi blogginlägg, man blir verkligen sugen på att ta sig dit! Vi är nästan halvvägs nu i Stockholm men på lördag bär det söderut igen ;-)
SvaraRaderaLena & Jan,
RaderaDet tycker vi att ni absolut ska göra och att ni kombinerar den resan med en tur ut till Höga Kusten och dit tar det bara en timme att köra från Sollefteå. Besök i så fall de gamla fiskesamhällena Norrfällsviken (med en mycket fin camping intill havet), Barsta (med en liten mysig camping intill havet - härifrån kan man åka med en liten passagerarbåt ut till Högbondens fyr) och Bönhamn (fricamping möjlighet strax innan man kommer in till samhället på höger sida) !
Vilket reportage! Härlig tillbakablick, samtidigt som du beskriver hur det är nu. Tack för det! Elisabeth
SvaraRaderaElisabeth,
RaderaTrevligt att få läsa att du orkade "hänga med" trots det långa inlägget !
Vi rekommenderar er verkligen att köra en tur upp till dessa trakter - från Norrköping är det inte längre än knappt 70 mil och om ni gör en tur dit upp, så glöm inte att vika några dagar eller en vecka vid Höga Kusten - se vårt svar till Lena och Jan här ovan.
Vi önskar fortsatt trevlig sommar !
Hej Bosse o Gerd! Jag heter Anneli Pettersson och jobbar på Tidningen Ångermanland. Det skulle vara jättekul att göra ett reportage om er. Hör gärna av er till mig på e-post: anneli.pettersson@allehanda.se
SvaraRadera