Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

20 juni 2017

Vår hemresa från Spanien till Sverige våren 2017

Som synes så har vi gjort ett litet uppehåll i vårt bloggande - tanken var ju att vi skulle höra av oss under resans gång till Sverige, men vår dator var inte riktigt på hugget och det förmodligen beroende på att den inte alls kände för att lämna Benidorm och dess underbara försommarväder...

Det gjorde inte vi heller, men numera går det inte att besikta svenskregistrerade fordon i Spanien så en hemresa varje vår är nödvändig på grund av just detta faktum. Bättre var det fram till för ett antal år sedan då Svensk Bilprovning hade ett besiktningskontor i Alicante, men det lades ner p.g.a. bristande lönsamhet.

Här kommer ett inlägg som handlar om vår hemresa från Benidorm - vår avresa flyttade vi ju fram ett flertal gånger p.g.a. av det kyliga vädret i Frankrike och Tyskland.

Tisdag den 25/4 lämnade vi Benidorm och, som vanligt, rullade vi de 310 km upp till ställplatsen Spätzle Fritz, som ligger cirka 6 km väster om byn Vinaros.
Detta är bara en del av ställplatsen Spätzle Fritz och hit är även husvagnsekipage välkomna även om det är ganska sällan dom dyker upp här.
En del av den mycket populära restaurangen på ställplatsen - om du äter middag här, så behöver du inte betala ställplatsavgiften på 8 Euro!
Till middag valde vi en helt underbart god Wienerschnitzel av kalv med stekt potatis - smakade mera...
Koordinaterna till denna ställplats är:
N 40 34 30
E 000 23 36
OBS!  Restaurangen är stängd på måndagar.

Onsdag den 26/4 lämnar vi Spätzle Fritz och kör 460 km norrut och ankommer till ställplatsen i Gruissan i södra Frankrike tidig eftermiddag. Nu märks det att vi lämnat Spanien för här blåser det kallt och det ääär kallt trots att solen skiner från en klarblå himmel - våren är kraftigt försenad !
Som delvis framgår av denna karta, så har Gruissan en mycket stor hamn för både fiske- och fritidsbåtar och hamnen är omgiven av stort antal lägenhetshus och även ett antal mindre hotell.
Restauranger är det gott om och ett flertal håller öppet även under lågsäsong - fisk och skaldjursrätter dominerar menyerna.
En liten del av hamnen i Gruissan med de lägenhetshus som är byggda direkt intill vattnet.
Att besöka vinkooperativet i Gruissan är ett absolut "måste" för här tankar man upp platsdunkar på 3 eller 5 liter på samma sätt som du tankar din husbil !
(denna bild är tagen i mitten av september 2015 då vi gästade Gruissan tillsammans med våra norska vänner Frank och Karin resp. Harald och Kirsten)
Koordinaterna till ställplatsen i Gruissan:
N 43 06 16
E 003 05 58

Torsdag den 27/4 rullar vi vidare via Lyon upp till Bourgogne vinernas huvudort Beaune och camping Les Cent Vignes och på denna mycket trevliga och centralt belägna camping stannar vi alltid minst 2 nätter - så även denna gång. Avståndet hit från Gruissan är 560 km, men då vi kör motorväg hela sträckan så är det inte betungande på något sätt.
 Om man inte har bokat plats i förväg, så kan det vara bra att veta att du inte ska ankomma denna camping senare än kl. 15 på eftermiddan. Campingen är mycket populär och är ofta fullbokad redan vid 16-tiden. När man kommer fram till denna camping (förutsatt att man bott här tidigare och inte bytt husbil sedan sist) så slår personalen in reg.nr. på din husbil vid din ankomst och hälsar dig välkommen genom att nämna ditt efternamn - här har man koll på läget och snacka om att man känner sig extra välkommen...
Inne på campingen ligger denna trevliga restaurang med både inom- och utomhus servering och när restaurangen öppnar på tidig kväll (stängd under lunchtid) sitter det alltid ett större antal gäster på uteserveringen och dricker öl eller vin från trakten.
En av många gågator inne i centrum av Beaune - till vänster ligger "vår" vinaffär Nicolas och hit återvänder vi varje gång vi gästar staden.
I vinaffären Nicolas arbetar det par som äger affären och här känner man sig alltid välkommen - paret pratar bra engelska och gör det gärna också...!
Till ost och vinaffären Alain Hess är det en fröjd att gå - här finns det ett enormt utbud av olika slags ostar i 2 stora montrar av glas och hit rekommenderar vi dig verkligen att gå. Affären ligger i absoluta centrum av Beaune intill ett mindre torg (det enda som finns i centrum av staden).
Vid detta torg finns det dessutom ett stort antal restauranger med både inom- och utomhusserveringar.
Vi har ätit på flertalet av dom och maten på dessa restauranger håller hög klass utan att vara dyra !
Adressen till denna camping i Beaune är:
10, rue Auguste Dubois
21200 Beaune

Lördag den 29/4 rullar vi exakt 300 km norrut och har då kommit till den mellersta delen av den 170 km långa vindalen Alsace som sträcker sig från Strasbourg i norr till Mulhouse i söder.
Mitt emellan dessa städer ligger vinbyarna Riquewihr, Ribeauvillé och Kaysersberg.
Om det är svårt att hitta dessa byar på din karta, så kan vi tipsa om att de ligger rakt nordväst om huvudorten Colmar.
Här i Riquewihr stannar vi alltid 2 nätter.
Campingen i Riquewihr vill vi mycket gärna rekommendera - nyrenoverat servicehus med duschar
och toaletter och mycket stora tomter. Promenadavstånd in till centrum av byn.
Riktigt vackert tycker vi det är med alla pastellfärgade hus och alla blomsterlådor som hänger under de flesta fönster i denna by.
I Riquewihr finns det gott om restauranger och denna vill vi gärna slå ett slag för - här serveras mycket vällagad mat till rimliga priser !
Om du har gott om tid på dig, så rekommenderar vi gärna en tur längs hela Route des vins - från Strasbourg i norr till Mulhouse i söder. Vi körde hela denna sträcka, från norr till söder, år 2005 och faktum är att vi har lust att återuppleva de fina minnen vi fick med oss den gången. Kan vara läge att göra om turen om några år !
Koordinaterna till denna camping i Riquewihr är:
N 48 09 44
E 007 19 02

Måndag den 1/5 lämnar vi Riquewihr i stålande solsken och styr kosan upp till Moseldalen och vårt kära Minheim - en sträcka på 320 km från en vinby till en annan. Där ska vi stanna i 4 nätter denna gång - vi, och många med oss, längtar ständigt tillbaka till just Minheim !
När du färdas på motorväg A1 och vill köra direkt till Minheim (i stället för att följa Mosel från t.ex. Trier i söder), så svänger du av motorvägen nära byn Klausen och kör sedan Panorama vägen ner till byn Piesport. Nån mil efter det att du lämnat motorvägen, så kan du välja mellan den gamla och den nya Panorama vägen - välj då den nya för den gamla är väl smal...
Här är vi på väg på just den nya Panorama vägen ner mot byn Piesport - stor höjdskillnad som synes !
I Piesport finns det en stor livsmedelshall som drivs av företaget Edeka och här är vi trogna kunder sedan många år tillbaka. Mycket bra varor till bra priser !
Några hundra meter från ställplatsen i Minheim ligger byns "hamn" och den består endast av denna lilla pir som sträcker sig 10 meter ut i Mosel. Alla dagar i veckan kan du åka med ett fartyg från denna lilla hamn och bort till huvudorten Bernkastel-Kues och resan tar 1 timme och 30 minuter inkl. en slussning i den stora sluss som ligger några kilometer norr om Minheim.
Fartyget är på 3 våningar med den översta våningen utan tak - här är det skönt att sitta när vädret är som idag. Restaurang finns ombord och öl och vitt vin serveras i snabb takt till törstande turister.
En dag i veckan kan man åka från Minheim med ett liknande fartyg ner till staden Trier och det är en resa som tar drygt 3 timmar i anspråk per väg och en tur som vi gärna rekommenderar. Resa med buss från hamnen i Trier och in till stan t/r ingår i resans pris.
En liten del av ställplatsen i Minheim - här ryms 90 husbilar och samtliga tomter är markerade med 3 staket per plats. Du parkerar på grus och utanför bodelsdörren har du en stor gräsmatta - ungefär som på en camping fast mycket bättre. Ställplatsen har vid ett stort antal tillfällen valts till Tysklands bästa ställplats i kategorin ställplats med fler än 80 tomter.
Inte bara utflyktsbåtar, kryssningsfartyg och privatägda motorbåtar trafikerar floden Mosel utan även sjöflygplan - detta plan har just landat strax intill ställplatsen i Minheim.
Vinprovning är ett stort nöje i Minheim där det finns 25 vinbönder som säljer sitt vin direkt till konsument. Få odlare skyltar om sina öppethållningstider - det är bara att knacka på och i de flesta fall öppnar någon och vinprovningen kan ta sin början. Vinprovningarna äger i allmänhet rum under kvällstid - under dagtid arbetas det hårt på vinfälten.
Vinet slipper man släpa hem på kvällen - så vitt vi vet, så har samtliga odlare den servicen att man kör ut vinerna till ställplatserna i och omkring Minheim. Här tar vi glatt emot fru Maria Faber, som kommer med en andra leverans till oss !
Koordinaterna till ställplatsen i Minheim är:
N 49 51 54
E 006 56 28

Fredag den 5/5 lämnar vi vårt älskade Minheim för denna gång och efter bara några mils körning, så längtar vi redan tillbaka till denna pärla !
Nu väntar en annan pärla på oss - ställplatsen i Greven, som ligger 10 km från staden Münster.
Denna mycket fina ställplats ligger direkt intill Dortmunder- Ems kanal och den trafikeras både av stora pråmar som fraktar "allt mellan himmel och jord" och privatägda motorbåtar i olika storlekar.
Som framgår av denna bild, så har man byggt en separat liten kanal (till höger på denna bild) och det är hamnen för dessa motorbåtar.
En liten del av hamnen i Greven - en "färja", som är handvevad, tar över båtägare som har sina båtar på andra sidan hamnkanalen. Överfarten tar 2 minuter och leden kallas Dover - Calais...
Ställplatsens restaurang, med utom- och inomhusservering, ligger i direkt anslutning till hamnen och endast 50 meter från ställplatsen.
 Här äter vi alltid Wienerschnitzel "Wiener Art", stora som dasslock, med pommes frites alternativt grillat argentinskt filékött - allt smakar meeeera...!
Extra festligt var det denna dag och kväll - våra norska vänner Frank och Karin samt Gudmund och Gunhild, som vi umgåtts med under flera månader på Raco i Benidorm, är också på väg norrut och gissa om vi hade det mysigt denna lååååånga kväll som övergick i natt innan vi gav upp...
Koordinaterna till denna ställplats i Greven är:
N 52 02 42
E 007 41 06

Lördag den 6/5 fortsätter vi norrut och kör 250 km upp till staden Soltau, som ligger 60 km söder om Hamburg. Målet är den absolut bästa övernattningsplatsen mellan Sverige och Benidorm i södra Spanien - campingen heter Röders Park och ligger några kilometer från Soltaus centrum. Här stannar vi i 3 nätter för kortare tid är inte att tänka på... Detta är en 5-stjärnig camping, som ägts av samma familj i 4 generationer och det är inte svårt att finna ord och superlativer för att beskriva hur fantastiskt fint det är här. Hit har vi rekommenderat åtskilliga svenskar och norrmän att åka - bl.a. våra vänner Rolf och Tuula (som övervintrade tillsammans med oss i Benidorm denna vinter) och våra gemensamma vänner Kjell och Ninni.
Varje gång vi ankommer till Röders Park i Soltau, så är mungiporna i höjd med öronen...
Dörren till höger leder in till receptionen och till vänster skymtar campingens restaurang med både inom- och utomhus servering och maten som serveras här är underbart god.
Campingtomterna ligger helt eller delvis i anslutning till denna damm och har man tur (eller som vi brukar göra - reservera några veckor i förväg) så får man "strandtomt".
Direkt till höger om vår husbil ligger dammen och i den finns det gott om karpfiskar och änder och dessa tigger ständigt bröd och bidrar till den gemytliga stämning som råder på denna camping.
Adressen till Röders Park är:
Ebsmoor 8
Soltau

Tisdag den 9/5 lämnar vi Soltau och kör 230 km upp till staden Flensburg, som ligger nära gränsen till Danmark för lite shopping på Citti Grossmarkt.
Därefter fortsätter vi 210 km upp till det västra brofästet vid Stora Bält bron och till Camping Store Baelt, som ligger endast några hundra meter från bron.
Campingen ligger fint till nära havet och denna fantastiska bro !
Värdparet som äger denna camping driver även campingens stora restaurang.
Hakkebiff med pommes och bearnaisesås smakade mycket gott till middag.
Det finns även möjlighet att reservera bord i dessa "kuvöser" för mindre sällskap som önskar sitta för sig själva.
Så här fint ligger campingen och trots närheten till bron så hör man nästan inget från trafiken - detta är en camping som vi gärna rekommenderar.
Adressen till Store Baelt camping är:
Storebaeltsvej 85
4220 Korsör

Onsdag den 10/5 rullar vi de 590 km upp till campingen i Gränna för en övernattning och det via JR Larmteknik i Lindome utanför Göteborg. Vi gjorde en uppdatering av vårt suveräna ProSafe larm, som vi köpt av detta företag innan vi fortsatte upp till Gränna.

Torsdag den 11/5 kör vi från Gränna de 70 km upp till Mantorp där vi beställt tid hos husbilsföretaget Forsbergs till på fredag den 12/5 för att byta ut kranen i badrummet som säckat ihop.
Natten mellan den 11/5 och 12/5 övernattar vi på den ställplats som ligger i direkt anslutning till Forsbergs.

Fredag den 12/5 lämnar vi Forsbergs och åker de 70 km upp till Söderköping och Skeppsdockans Camping, som ligger direkt intill Göta Kanal. Här umgås vi med goda vänner fram till på måndag den 15/5.

Måndag den 15/5 är vi hemma i vår bostad igen efter nästan 9 månaders bortavaro.

Totalt har vi kört 7670 km och husbilen har spunnit som en katt och dragit exakt 1,01 liter per mil och det trots att den fått släpa på drygt 5 ton - en imponerande förbrukningssiffra tycker vi !

Om vi får behålla hälsan över sommaren, så lämnar vi Sverige igen för Spanien nån gång i mitten eller slutet av augusti - till dess önskar vi dig en riktigt skön och trevlig sommar !

15 kommentarer:

 1. Välkomna hem igen då o njuta av sommaren!
  Tiden rullar på alltför fort nu!

  SommarKram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska ni ha !
   Ja, tiden går alldeles för fort - idag ska vi titta på Formel 1 från Baku och då passar det ju bra att säga att tiden går i F1-tempo...!
   Kram

   Radera
 2. Det var ju tråkigt att ni inte titta in när körde till jr larm ni åkte förbi på motorvägen hade bra frillesås

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej alla 3,
   Planen var att vi skulle ha ringt och sedan tittat in, men vi hade inte en chans till det då det endast fanns en tid att få hos JR Larm och ändå bokade vi tid ett par månader innan - det måste gå bra för grabbarna hos JR !
   Kramar från oss 2

   Radera
 3. ALLTID lika trevligt att "resa med er" både söder och norrut, sparar på era tips och avser att landa på några favoriter till hösten. GLAD MIDSOMMAR på er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid trevligt att få beröm och då speciellt från er, som är ena riktiga globetrotters !
   Glad midsommar önskar vi !

   Radera
 4. Hej! Jag undrar om du skulle vara intresserad av ett samarbete med en campingkedja på din blogg. Återkoppla gärna på mail för mer information. MVH Karin Lundgren på Impera. kl@impera.se

  SvaraRadera
 5. Hej.
  Väldigt trevligt att läsa om era resor.
  Ni beskrev hur er resekamrat monterade luftfjädring på sin husbil i Tyskland. Jag undrar vilken av Goldchmitt verkstäderna ni var hos samt vilken kostnad det blev.
  Jag har försökt få en prisuppgift av dem men blir hänvisad till ett företag här i Sverige.
  MVH
  Tommy Nilsson

  SvaraRadera
 6. Hej Tommy,
  Trevligt att läsa att ni följer vår blogg !
  Det var hydrauliska stöttor dom monterade på sin husbil och kostnaden var 51.000 kronor inkl. kostnaden för att kunna styra stöttorna med hjälp av en I-phone telefon.
  Anläggningen ligger i byn Walldürn, som ligger öster om Mannheim och sydväst om Würzburg. Fabriken driver sin egen ställplats på området och dessutom en egen restaurang med mycket god mat och den är öppen 7 dagar i veckan och även under kvällstid !
  Att montera luftfjädring lär säkert kosta nästan dubbel så mycket - ta gärna kontakt med fabriken i Walldürn för en offert !

  SvaraRadera
 7. Hej Bosse & Gerd
  Lite nyfiken på om ni är på resa i år.
  Själva stannar vi hemma i höst med förhoppning att kunna köra vid NyÅr Må väl Nils-Åke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nils-Åke,
   Vi ber om ursäkt för det sena svaret - det beror på att vi gör ett uppehåll i vårt bloggande och i stället skriver vi mer på Facebook om våra eskapader i Europa.
   Jodå, vi övervintrade hela förra vintern, 2017-2018, och det gör vi även denna vinter, 2018-2019. Dessa båda vintrar (som de tidigare 4 vintrarna) bor vi i Benidorm - vi har svårt att tänka att det finns något bättre än just Benidorm. Vi har rest hela vägen ner till Gibraltar och "inspekterat" ett större antal campingar och ställplatser, men inget alternativ når upp till Costa Blanca kusten med Benidorm, Albir, Altea och Calpe !
   Blir det Algarve för er del eller kommer ni förbi Benidorm ?

   Radera
 8. Jätte bra blogg! Tack så mycket :)

  SvaraRadera
 9. Mitt namn är Andrea Maria,. Det här är en mycket glad dag i mitt liv på grund av den hjälp som Dr.Oduduwa gjorde för mig och hjälpte mig att återställa kärlek och lita på min ex-man tillbaka med sin magi och älska stavningen.
  Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen lurade på mig och letade efter en skilsmässa men när jag kom över Dr.Oduduwa email på internetbloggen om hur han hjälpte så många människor att få deras ex tillbaka och hjälpa till att fixa förhållandet.och få människor att vara lyckliga i sitt förhållande. Jag skickade ett meddelande till email {dr.oduduwaspellcaster@gmail.com} Jag förklarade min mans situation för honom och sökte sedan sin hjälp, men till min förvåning sa Oduduwa att han skulle hjälpa mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man är helt kär och bryr sig för alltid.
  Min man Anderson vill alltid vara med mig och kan inte göra någonting utan att presentera mig. Jag njuter verkligen av mitt äktenskap nyligen efter stavningslunchen, allting fungerar bra för mig och make, vilket är en bra fest. Jag kommer att fortsätta på internet dela detta vittnesbörd till alla här för att också söka hjälp för att återställa familjen idag, bekänna att Dr.Oduduwa verkligen är en riktig flyktig stavning. Du behöver hjälp KONTAKTA ACIK Akobe NU via e-post: {dr.oduduwaspellcaster@gmail.com}. Här är det enda svaret på dina familjeproblem och känner dig lycklig i ditt förhållande. Och det är också perfekt i SPELL LOVE, WIN EX BACK, LOVER MAT, SPELL PROMOTION, SPELLBESKYTTELSE, SPELLBESÄTTNING, GOD SPEL JOB, SPELL LOTTERY och SPELL CASE CURTAIN . kontakta även honom på sin direkta WhatsApp mobil: +79268011965

  SvaraRadera