Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

05 juni 2016

En orgie i 50 och 60-tal...

Som vanligt under denna tid på året åker vi alltid upp till Bosses födelsestad Sollefteå för att pynta anhörigas gravar i Sundsvall, Ytterlännes och Sollefteå.
Denna gång valde vi att åka upp i samband med mors dag och glädjande nog hade vi ett underbart högsommarväder hela helgen.
Husbilen får stå hemma och "vila", så vi väljer i stället att åka med vår Smart denna gång.
Tro det eller ej - Smarten är en liten bil med storbilsegenskaper... Det är förvånansvärt så tyst denna bil går och hur lättkörd den är. Att följa med i trafikrytmen utefter E4 är absolut inga som helst problem. Vi tror oss veta att våra husbilsvänner Anders och Birgitta och Jan och Lena, som också övervintrar sedan flera år i södra Spanien, håller med oss för dom åker också Smart...
 Som vanligt bor vi på det nyrenoverade och utbyggda Hotell Hallstaberget...
...som är en imponerande byggnad belägen direkt intill slalombacken. Längst till vänster ser du den gamla slalombacken, i mitten den nya och längst till höger ser man här en liten del av störtloppsbacken som är betydligt längre än slalombackarna. Som vanligt ljuger kameran för här är det betydligt mycket brantare än vad denna bild visar !
Från att tidigare ha varit en trevligt mellanklass hotell, så är hotellet efter ombyggnaden 5-stjärnigt med en imponerande Spa anläggning med stor inomhuspool och stora jacuzzis både ute och inne.
Läs mer om hotellet på deras hemsida:  www.hallstaberget.se
200 meter till vänster om hotellet ligger hoppbackarna och den stora backen till höger är Sveriges näst största hoppbacke efter den i Falun.
Bosses föräldrar ligger i Sollefteås mycket vackra minneslund och dom var alltid mycket förtjusta i både rosor och liljekonvaljer och till vår stora glädje lyckades vi hitta dessa liljekonvaljer några mil uppströms Ångermanälven. Mot bakgrund av den kyliga våren i år, så trodde vi inte att vi skulle hitta dessa blommor denna gång. Det passade ju dessutom speciellt bra förra helgen när vi var uppe i Sollefteå - det var ju mors dag och just liljekonvaljer är ju verkliga mors dag blommor !
Vackra röda rosor och liljekonvaljer från exakt det ställe uppströms Ångermanälven där Bosses föräldrar alltid sökte efter dessa vackra konvaljer i slutet av maj resp. början av juni.
När vi besöker minneslunden i Sollefteå går vi alltid förbi denna familjegrav. Här vilar en av Sveriges duktigaste och mest kända skådespelerska genom tiderna...
...och det var verkligen Ingrid Thulin, som växte upp i en stor vit villa direkt intill Ångermanälven strax nedanför centrum i Sollefteå. Villan är dock riven sedan åtskilliga år. Bosses föräldrar var mycket förtjusta i Ingrid och tittade ofta på de filmer där hon medverkade.

Vilka smällkarameller och som rubriken ovan antyder - en orgie i 50 och 60-tal

En gång per år arrangeras BIG MEET AND CRUISING SOLLEFTEÅ i stadens stora stadspark. 
För dig som inte vet vad dessa ord innebär, så förklarar vi gärna detta begrepp.
12909600_10207470680539903_4112311265383811034_o
Denna bild visar endast en liten del av stadens fina park. Totalt var det cirka 300 bilar som var utställda på området och under lördagskvällen med start kl. 21.00 påbörjades cruisingen runt Sollefteå centrum. Tänk dig själv - 300 amerikanska bilar mestadels från 50 resp. 60-talen och de flesta med V8. Om någon till äventyrs skulle tro att dessa bilar är gamla vrak, så kan inget vara mer fel. Här talar vi om bilar som betingar mycket stora värden och priserna på dessa bilar varierar från cirka 200.000 kronor och upp mot cirka 700.000 kronor. En av de Cadillacs från sent 50-tal som var utställda var värd över 1.000.000 kronor. Nästa samtliga bilar är i "Mint Condition", d.v.s. i bättre skick mot vad dom var när dom lämnade fabriken som nya !
En helrenovering brukar ofta ta upp mot 5-6 år och där män och kvinnor verkligen jobbar mycket hårt med sina klenoder under vintrarna.

Här kommer några exempel på bilar som vi fastnade för:
Men för att du som inte har haft nån feeling för dessa amerikanska bilar från 50 och 60-talen, så kanske det kan vara på sin plats att visa de bilar som de flesta av oss färdades i som barn under denna tid:
Dkw, VW, Opel, Vauxhall, Volvo PV etc. etc.
Inte mycket att "hänga i gran" vare sig då eller nu. Klent utrustade överlag och dessa "skottkärror" ska då jämföras med de amerikanska bilarna som redan på 50-talet ofta var utrustade med luftkonditionering, elektriska fönsterhissar och automatlåda och som grädde på moset - en riktigt "FET" V8 under motorhuven... Bosse går i spinn bara han tänker på det...

En vacker Pontiac från slutet av 50-talet...
...en verklig smällkaramell, en Dodge från slutet av 50-talet...
...en Cadillac från samma period...
...en Dodge Coronet från samma period...
...ytterligare en riktig smällkaramell - en Cadillac Convertible... Jämför den med den Dkw du ser ovan...
...en Ford Fairline Sunliner från 1956...
...läckra "rumpor" fanns det naturligtvis gott om - här en Ford Galaxie från 1964...
...en Chevrolet Impala från 1959 - det år då vingar verkligen var på modet på amerikanska bilar...
...en Chevrolet Impala från 1960 - detta år var det sista året som Chevrolet producerade Impalan med vingar - här något brutna till skillnad från vingarna på 59:an ovan...
...en Ford Thunderbird från 1964 - du kommer säkert ihåg popgruppen Hep Stars - dom åkte runt i Sverige på sina turnéer med 3 stycken vita Thunderbirds och Bosse mötte ofta dessa bilar utefter vägarna i slutet på 60-talet...
...vår absoluta favoritbil blev denna Ford Galaxie Convertible från 1961...
...vi båda tycker att denna Galaxie var utställningens vackraste bil och har säkert ett värde på runt 700.000:- om ägaren skulle komma på idén att sälja den...
...inredningen i denna Galaxie var liksom hela bilen i "Mint Condition", alltså bättre än i nyskick år 1961...
När vi stötte på denna Ford Mustang Mach 1 från 1973, så fick vi gåshud över hela kropparna... och du undrar säkert varför - jo, vi har genom åren ägt ett stort antal amerikanska bilar och ägde en exakt likadan som denna några år i mitten på 70-talet med den skillnaden att vår var "kycklinggul" och denna är gräddvit. En så kallad muskelbil med stor och mycket potent V8 och med all tänkbar extrautrustning. Enda nackdelen med denna bil var att vi kände oss lite obekväma när folk vände sig om och stirrade som bara den på bilen, men det lärde vi oss att stå ut med.

Efter en mycket trevlig långhelg på Hotel Hallstaberget och med ett underbart sommarväder hela tiden vände vi så söderut och här sitter vi nu och drömmer om gamla underbart vackra amerikanska bilar från 50, 60 och 70-talen...

Vi hörs - till dess, må så gott !

14 kommentarer:

 1. Lillbilen måste ju få några mil på mätaren den också. Finns alltid åtagande när man kommer hem. Men vist är det spennande att titta runt på dessa fina gamla bilar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var faktiskt riktigt mysigt att få åka på långtur med Smarten !
   För det mesta så blir det ju mest korta turer vi kör.

   Radera
 2. Många fina classiker, vi saknar vår en sådan här sommar men faktiskt kan vår "Lilla My" konstigt nog fylla den platsen, faktiskt,mför den är så rolig att köra OCH den drar också uppmärksamheten till sig fast på ett annorlunda sätt 😎🤗

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi blev förtjusta i den redan vid första provturen innan vi köpte den och visst drar även Smarten till sig uppmärksamhet. Många kommer fram till oss och frågar om t.ex. bränsleförbrukning, hästkrafter och ev. bagagerum och det har vi ju !

   Radera
 3. Med det härliga vädret kommer även crusingbilarna fram, vi mötte många efter vägarna. Den ena mer blänkande än den andra.
  I Estepona hyrde vi en Smart 4 you, en mycket trevlig bil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, cruising kvällarna är många i vårt avlånga land under sommarmånaderna och det sägs att vi i Sverige, näst efter USA och Kanada, har flest amerikanska bilar !

   Radera
 4. Fina blommor,fint väder med Sol!
  Vad mer kan man begära då?
  Jo att det stod en "Sunliner" här i
  vårt stora garage :-)

  Ha det gott/Njut....SommarKram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Nisse och Birgitta - vi skulle också vilja ha en Sunliner från 1956 och även en Ford Galaxie Convertible från 1961...!!!

   Radera
 5. Hej!
  Vi är just hemkomna efter några veckor på rull i ett "översvämmat" Europa. Vi har följt er blogg och gjorde därför några dagars stopp i Minheim.
  Vi tillbringade då en trevlig eftermiddag hos Herbert Thielen-Feilen och det var säkert inte det sista gången vi handlade hans supergoda viner.
  Tack för tipset!
  Sommarhälsningar Britt-Marie och Lars från Falköping

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Britt-Marie och Lars !
   Vi blir riktigt glada när vi här får läsa att ni suttit och njutit Herberts viner. Vi tycker det är kultur på hög nivå när man besöker Herbert med fru och det glädjer oss när vi förstår att ni kommer att återvända dit !

   Radera
 6. Hej, kanske har ni lite tid över för denn nominering som just nu rullar runt. Kolla https://husbilenhelge.blogspot.com/2016-06-13/the-Liebster-Award/

  SvaraRadera
 7. Johanna Larsson13 juni 2016 05:16

  Hej! Jag heter Johanna och jobbar med programmet Halv åtta hos mig på tv4. I sommar ska vi spela in en tema-vecka med bland annat husbilsentusiaster och jag skulle vilja komma i kontakt med er i samband med detta. Maila mig på: johanna.larsson@itv.com

  SvaraRadera
 8. Som tack för all inspiration får du här en Award. Hoppas du hänger på... http://imeldabencic.blogspot.se/2016/06/the-liebster-award-till-resebloggare.html

  SvaraRadera
 9. Åh så kul, fint reportage, tack :)

  SvaraRadera