Summa sidvisningar


Jag heter Gerd

25 januari 2014

Det blir inte alltid som man hoppats...



Besvikelse 1

För 2 veckor och 1 dag sedan var vi ett större antal svenskar, som bor här på El Raco Camping i Benidorm, som besökte marknaden i Alfas del Pi och därefter gav oss upp till denna lilla "pärla" ett par hundra meter ovanför entrén till marknadsplatsen för att äta lunch. Restaurante El Perro Loco, som betyder "den galna hunden", ägs av ett tyskt par från Bayern och dom är snudd på världsmästare på att tillaga wienerschnitzel och mer om det besöket kan du läsa 3 inlägg nedanför detta. Samtliga som deltog i denna lunch var rörande överens om att hit måste vi återvända vid ett senare tillfälle !

Våra grannar och vänner här på El Raco, Curt och Ingbritt, tog så initiativet till en återförening på El Perro Loco och redan vid schnitzel lunchen frågade vi ägaren Peter om han skulle kunna tänka sig att helsteka en spädgris för det är många utav oss i sällskapet som ätit underbart helstekt spädgris i just Tyskland och det är ju så "förbenat" gott. Inga problem säger Peter, slå ni bara en signal minst 3 dygn innan ni har för avsikt att komma så ordnar vi resten här på restaurangen.


Här sitter så hela svenskgänget och njuter i solen och det var verkligen ett helt fantastiskt väder igår med en skuggtemperatur på över 22 grader. Det är dock så illa att vi är 3 personer som saknas på bild och det är Laila plus vi två och varför det då ? Jo, Laila och Bosse har drabbats av en kraftig förkylning och för Bosses del innebär det 38,5 i feber, elakartad hosta och att han får snyta sig var 5:e minut och dessutom är det alltid så att när han blir så här förkyld så tappar han all smak i munnen och känner inte vad han äter eller dricker.
Då är det liksom inget läge att ge sig iväg på en restaurang och dessutom är det ju risk för att man kan smitta ner andra och det vill vi absolut inte riskera.
Hur många tror ni det var som mötte upp ? Jo, det var hela 22 personer och samtliga var verkligen eniga om att detta smakade precis som när det är som bäst i Tyskland !
Helstekt gris finns för övrigt på restaurangens meny 1 gång i månaden och det är den första lördagen i varje månad. Är man ett sällskap på minst 8 personer, så kan man få det vilken dag som helst i veckan utom på söndagar när man håller stängt.
(de 2 övre bilderna har vi lånat från Anders och Birgittas blogg)

Besvikelse 2

Om du skrollar 6 inlägg nedåt, så finner du en stor och vacker bild som visar störtloppsbackens brutala avslutning i Kitzbühel och vi skriver även i texten där att vi båda riktigt sitter och längtar till denna helg som vi befinner oss i just nu.

Vid våra besök i Kitzbühel under somrarna (när vi varit på väg ner till Italien), så har vi alltid stannat till i alpbyn en 4-5 dagar för att få vandra lite i bergen.
 
När man ska ta sig upp till Hahnenkamm för att sedan vandra vidare högre upp i bergen, så tar man antingen linbanan dit upp eller också promenerar man i störtloppsbacken. Med undantag av dels målfinishen (här finns det en 9-håls golfbana under sommaren) och dels strax ovanför Hausbergkante (där bonden odlar säd i en del av backen), så kan och får man promenera här i störtloppsbackens hela längd. Jobbigt naturligtvis men underbart skönt att ibland få tillfälle att verkligen röra på kroppen även om den naturligtvis protesterar...
File:Hahnekammrennen2011.jpg
Det finns 3 extremt svåra partier i denna 3.312 meter långa störtloppsbacke (där det som mest lutar hela 85 procent) och det är dels direkt efter starten och cirka 600 meter neråt när man dels passerar Mausfalle och direkt därefter Steilhang - här är det så brutat brant och isigt att mycket duktiga motionsåkare har det mycket svårt att ta sig nedför i lugnt tempo.

På bilden här ovan ser ni nästa svåra parti och det är målfinishen och här brakar helvetet loss högst upp till höger på bild vid Hausbergkante. 
Som kuriosa kan nämnas att det ligger en större bondgård där uppe strax ovanför kanten på bild och kvinnan i det huset har fött inte mindre än 18 barn - det ni flickor...
I denna målfinish brukar farterna ofta ligga på mellan 140 och 150 km/tim och en del mycket svåra olyckor har dessvärre inträffat här under åren !
Vi har ju som rubrik "Besvikelse 2" och det är här den kommer in i bilden.

2 gånger i denna störtloppsbackes långa historia har arrangörerna valt en annan finish i backens nedre del. När åkarna kommer fram till Hausbergkante, så svänger man normalt till höger och åker sedan i mycket hög fart på skrå till vänster och det är här "helvetet" bryter ut på allvar - detta parti saknar motstycke i alpin skidåkning för herrar för hela partiet är så fruktansvärt brutalt ! Tyvärr blev arrangörerna tvingade att använda sig av den alternativa målfinishen idag (som går till höger om skogen vid Hausbergkante på den övre bilden) och det p.g.a. att man inte klarat av att preparera Hausbergkante och detta för att det kommit massor av snö i Kitzbühel under de senaste dagarna.

Vi och de flesta åskådare och TV-tittare blev naturligtvis ledsna över att detta inträffade - störtloppet ska köras över Hausbergkante för det är just målfinishen som är så extra spektakulär och som skiljer agnarna från vetet...!
 
Passerar du Kitzbühel någon sommar, så passa på att gå backen - ett bekvämare alternativ är naturligtvis att ta linbanan upp och sedan promenera utför - först då kan du bilda dig en uppfattning om störtlopp !

För övrigt kan nämnas att detta med att promenera i störtloppsbackar är mycket populärt nere i alpländerna och då framför allt i störtloppsbackarna i orterna Bormio, Cortina, Kitzbühel och Wengen. Vän av ordning undrar kanske varför i just dessa backar - jo, det är dom överlägset svåraste störtloppsbackarna !

Nu hoppas vi  båda att Bosses förkylning ger med sig för det är trist att bara sitta inne i eller utanför husbilen och "uggla".
Vi avslutar med att tacka dels Curt och Ingbritt för att ni var så bussiga att ordna så att även vi fick äta spädgris och dels Leif och Maggan för transporten av maten i er fina hyrbil !

16 januari 2014

Dags för svenskträff igen

Varje onsdag kl. 13.00 träffas vi svenskar som bor här på El Raco för en gemensam lunch och ibland är det bara 4 personer som sammanstrålar på campingens restaurang och ibland är vi över 10 personer som möter upp. Redan vid de första träffarna enades vi om att det inte ska behöva kännas som något tvång att möta upp för ibland är det ju annat som lockar här i Benidorm, t.ex. marknaden som äger rum på just onsdagar (och även på söndagar).

 Igår var vi 12 personer som sammanstrålade uppe vid campingens reception för en gemensam promenad ner till strandpromenaden. Idag har vi tänkt oss att ännu en gång besöka vår favoritrestaurang Roman i stället för att, som vanligt, träffas vid campingens restaurang.
Men idag ändrade vi på våra rutiner och besökte i stället en restaurang där några av oss varit tidigare - Restaurang "svarta katten" eller Le Chat Noir som den egentligen heter. Det är en liten restaurang som ägs och drivs av en fransk familj och restaurangen är känd för sina fantastiska revbensspjäll.
Flera utav oss beställde var sitt stort spjäll för 11 Euro och några nöjde sig med en halv portion för 5,50.
Vi som valde revbensspjäll enades om att dessa spjäll var de godaste vi någonsin ätit, så vi rekommenderar dig därför gärna att besöka denna restaurang.
Några i sällskapet beställde, i stället för revbensspjäll, in en tonfisksallad, någon en pizza med tonfisk på som smakade underbart bra medan några beställde in en halv grillad kyckling för endast 5,95 Euro eller fläskkött med tillbehör.
På de flesta restauranger här nere så är det ej tillåtet att ta med sin hund in, men här gäller inte den regeln dessbättre. Idag var det 3 hundar i vårt sällskap som samsades intill och under matborden och inte vid ett enda tillfälle skällde någon av dessa vovvar på varandra eller på folk som passerade ute på strandpromenaden. Så som det ska vara med andra ord och hussarna och mattarna var, med all rätt, mäkta stolta !
Efter denna mycket mättande lunch kände vi alla för en långpromenad och beslutade oss för att besöka bl.a. den så kallade "Balkongen", som ligger på ett litet berg strax ovanför Gamla stan här i Benidorm.
I just denna stadsdel formligen vimlar det av små restauranger, tapas barer och affärer och här blir det naturligtvis ett stopp då och då för inköp av lite bra att ha grejer...
Gamla stan är belägen mitt emellan de stora badstränderna Levante och Poniente och längst bort i bild ser vi en "snutt" av just Poniente. Mitt emellan dessa stränder och alldeles intill den så kallade "Balkongen", med fantastiskt vacker utsikt över båda dessa stränder och stadsdelar i Benidorm, så ligger denna "hylla" med lite mindre och lägre hus mot vad som i övrigt är fallet. Här passar det alldeles utmärkt att lägga in ett stopp på nån timme och det gör vi vid vår favorit bar - här blir det m.a.o. en vätskekontroll - vi har ju promenerat drygt 4 km från det att vi lämnade El Raco !
Trots den sena tidpunkten på eftermiddan så värmer solen riktigt skönt.
Hela gänget utom fotografen Bosse samlade på dessa 2 bilder - Maggan och Leif lämnade oss efter restaurangbesöket för lite shopping i stan.
Iskuberna i Curts drink påminde verkligen om stora fiskbullar och Curtan han ryser bara han tänker på just fiskbullar...!
På väg "hem" till El Raco så promenerade vi genom en del av Gamla stan och här är det verkligen gott om både affärer, barer och restauranger och det mycket trivsamt att strosa omkring här och det speciellt under kvällstid när all belysning gör sitt för att öka trivseln ytterligare.

I morgon är det marknad igen i grannbyn Alfas del Pi och det betyder även att det är dags för ännu ett besök på Nordiska klubben MasAmigos - det innebär i sin tur att det vankas underbart goda sandwich med dryck på deras fina uteservering och det i strålande solsken i glada vänners lag !

Mycket att stå i här nere med andra ord...

13 januari 2014

... och en släng av skaldjursfeber...

I fredags var vi ju 8 personer som gjorde sällskap bort till grannbyn Alfas del Pi, som man passerar med busslinje 10 mellan Benidorm och Albir och dess grannby Altea, dels för att besöka marknaden i Alfas del Pi och dels för att äta kustens bästa wienerschnitzlar på restaurangen "den galna hunden" och det blev ju en fullträff som du kan läsa om i ovanstående inlägg. En utflykt som vi nu tipsat ett flertal av våra grannar om här på El Raco Camping i Benidorm.

Dagen efter denna utflykt (i lördags) blev det sämre väder med både dimma och stora moln som skymde solen under hela dagen. Dessutom kröp tempen ner mot 15 grader och så låg temperatur under dagtid har vi nästan inte haft sedan vi kom hit för mer än 3 månader sedan.

Igår, söndag, återgick allt till det normala igen och vi fick en helt underbar dag med en blå himmel, vindstilla och över 20 grader i skuggan under större delen av dagen. Vi kände oss därför "mogna" för en promenad ner till strandpromenaden och bort till Gamla Stan och åter till början av Levante stranden och den gata som leder ner från El Raco mot Restaurang Roman och strandpromenaden.
På väg ner till strandpromenaden passerar man 2 stora förstaklasshotell och mitt emellan dessa båda hotell reser sig dessa 2 "snyggingar" - håll med om att även träd kan vara vackra att vila ögonen på !
Innan vi ska besöka Restaurang Roman för en liten skaldjurslunch, så promenerar vi bort till en av livsmedels affärerna som ligger utefter strandpromenaden för inköp av en flaska med dressing till en Ceasar sallad vi ska äta till middag hemma i husbilen framåt kvällen. Det tar ju lite tid att göra en sådan dressing själv och idag känner vi oss lite lata.
Vad sägs t.ex. om musslor kokta i vitt vin - detta är en portion för en person till priset av 6 Euro och Bosse spinner som en katt i värmen !
Jag själv väljer en helt underbar räkcocktail (kostar endast 6 Euro) och detta är den största jag någonsin ätit och besöker du denna restaurang, så glöm inte att beställa in en likadan - även jag spinner som en katt...!
Efter drygt en timme på Roman så kommer Arvo, en av våra grannar på El Raco, och gör oss sällskap i det underbara vädret. Här blir vi sittande tillsammans i ett par timmar innan Arvo beger sig hem till El Raco igen.
Vi själva blir sittande på Roman ända fram till kl. 18.00 och trots den sena timmen så är det fortfarande så här ljust ute. Hemma i Sverige mörknar det väl redan vid 15-tiden vid denna tid på året och vi längtar inte hem...!

11 januari 2014

Schnitzel feber...

Att vi två gillar wienerschnitzel har det kanske inte gått att ta miste på i tidigare inlägg under denna resa och under tidigare resor. På vår favoritrestaurang Roman nere vid strandpromenaden här i Benidorm serveras det utmärkt wienerschnitzel av kalv och vi brukar inte vara sena att promenera dit när det utbryter schnitzel feber...

MEN, det är inte bara vi bland alla svenskar här på El Raco som gillar schnitzel - det visar sig vara åtskilligt flera ! När vi talat med våra goa svenska grannar här, så visar det sig snarare vara så att flertalet av oss formligen älskar wienerschnitzel och bl.a. Ingbritt och Curt har under tidigare vistelser här i Benidorm besökt en restaurang i grannbyn Alfas del Pi som är specialiserade på just wienerschnitzel.
Ett tyskt par har tidigare ägt en liten restaurang uppe i centrum av Alfas del Pi och under årens lopp har man vuxit ur sina lokaler. Numera huserar dom i en ny och betydligt större lokal ett par hundra meter ovanför marknadsplatsen i Alfas del Pi.
Beslut togs för några dagar sedan att vi gemensamt ska besöka marknaden i Alfas del Pi och vid 12-tiden igår (fredag) sammanstrålade vi 8 personer på den nordiska klubben MasAmigos uteservering för en öl och en sandwich och därefter promenerade vi upp till den tyska restaurangen tillsammans vid 14-tiden.
Restaurangens namn översatt till svenska blir väl ungefär "den galna hunden"...
... men ligger inga hundar begravda kan vi försäkra - här serveras Costa Blancas största och bästa schnitzlar...
... så stora att Christer inte tror sina ögon när de sista 4 schnitzlarna bärs in av serveringspersonalen...
Bosse och jag beställde in en vanlig wienerschnitzel och en Cordon Bleu (en ost- och skinkfylld wienerschnitzel) och så delade vi på dessa och fick på så sätt smaka båda sorterna - något vi def. inte ångrade !
Ingbritt och Laila beställde var sin wienerschnitzel med ost och lövtunna skivor av salamikorv och till denna rätt serveras det potatissallad av en sort som man oftast får i Österrike.
Give me your schnitzel, säger Curt till Lars med revolvern i högerhanden och det förstår vi för det smakar hela tiden mera... Närmast Curt sitter Ingbritt och låter sig väl smaka av den underbara schnitzeln.
På denna bild sitter Laila och Sven med ryggen mot kameran och säger: stör oss inte - koncentrationen i schnitzel ätandet är m.a.o. på topp !
Sven meddelar härmed: du som befinner dig i trakterna av Benidorm bör absolut bege dig hit och spisa ett dasslock till schnitzel. Vi övriga 7 som deltog i dagens trevliga lunch håller absolut med och säger: välkommen hit du också - du kommer inte att ångra dig.
Restaurangen är öppen alla dagar utom söndagar !
Svens hustru Ingmarie var tyvärr inte med på denna lunch utan stannade hemma vid husbilen tillsammans med deras lilla charmtroll. Man får tyvärr inte ta med hundar på bussarna här i Benidorm med omnejd och det är ett beslut som bussbolaget tagit och inget som vi dessvärre kan påverka. Det är dock något som vi alla har svårt att förstå !
Tilläggas skall är att Sven tog med en schnitzel med tillbehör hem till Ingmarie och charmtrollet Mitzy.
Innan vi skildes åt igår kväll, så beslutades det att vi skulle ut på en motionstur idag lördag kl. 09.30 och Bosse säger att han inte riktigt förstår hur det kan ha gått till... han är nämligen mycket morgontrött !
Så här efteråt så känns det dock alldeles utmärkt, men Bosse tillägger att det inte får ske alltför ofta vid denna tiden på morgonen - start kl. 12.00 hade känts betydligt bättre...

07 januari 2014

Bostad sökes...

Här på El Raco finns det ett antal både större och mindre träd i närheten av tomterna. Inte så "hysteriskt" många som på flertalet campingar i t.ex. Italien eller här i Spanien utan trivsamt få...
Vi nordbor vill ju i allmänhet ha så få träd som möjligt som skymmer solen medan exempelvis spanjorer och italienare önskar massor av träd i anslutning till sina tomter på campingplatserna. Det har ju naturligtvis med värmen under sommaren att göra - med skuggtemperaturer på uppåt 40 grader under högsommaren så kan man naturligtvis ha förståelse för deras önskan om skugga vid tomterna.

15 meter från vår tomt här på El Raco har vi närmaste större barrträd som består av en tjock stam som förgrenar sig i tre något mindre stammar och trädets höjd är över 10 meter.

Från det att vi kom hit den 7/10 så har åtskilliga = över 100 småttingar (sparvar) samlats i just detta träd vid samma tidpunkt dag efter dag och det är vid 17-tiden. Från detta klockslag och fram till en timme efter det att solen försvunnit under horisonten, så har vi kunnat lyssna till ett helt underbart kvitter från just dessa fåglar i just detta träd. Både vi själva och våra belgiska och holländska grannar har då och då skojat om att dessa "småttingar" säkert sitter och ventilerar vad som skett under dagen...

För 3 dygn sedan blåste det under kvällen och natten upp till styv kuling och under några timmar gungade det till då och då i husbilen och vi hade båda svårt att sova under den natten. När vi vaknade på morgonen och promenerade ner till servicehuset för en skön morgondusch, så blev vi som bor i tomterna runt ikring oss varse att det verkligen blåst ordentligt under natten. En tjock gren från en av de 3 tjocka stammarna i trädet hade blåst av och låg på en (gudskelov) obebodd tomt - grenen var över 10 cm grov och vad den kunde ha orsakat för skador på en husbil/husvagn är ju lätt att förstå.
Personalen var snabbt på plats på förmiddagen och röjde upp det värsta och kapade dessutom upp denna tjocka gren i mindre bitar.

Sedan dess har skräpet legat kvar på den obebodda tomten och vi har lite till mans undrat varför man inte forslar bort skräpet, men idag fick vi så förklaringen till detta. Campingens ägare har beslutat att kalla in hjälp från ett företag som är vana att hantera liknande situationer i tätbebyggda områden och i morse vid 10-tiden kom det en lastbil och 3 personer som med hjälp av motorsågar kapade ner cirka 50% av trädet och detta då naturligtvis av säkerhetsskäl.
När vi var på plats så hade man redan kapat bort en av de 3 stammarna på trädet och här är den man som verkligen var "proffs" på att hantera en motorsåg på väg upp i skyn för att fortsätta sig arbete.
Trädstammen till vänster om lyftkranen är den del man redan sågat ner och här kapar man av ett antal mindre grenar från den högra stammen på bild.
Här är kranföraren i full gång med att säkra den vänstra delen av det 3 stammar stora trädet för toppdelen av denna stam ska även kapas ned till halva sin storlek och detta naturligtvis av säkerhetsskäl inför kommande vinteroväder.
Mannen med motorsågen är här i full gång med att "lätta på trycket", d.v.s. att kapa bort mindre grenar innan man kapar resten av halva detta träd.
Här är så den övre delen av denna stora gren på trädet på väg ner med hjälp av lyftkranen.
Hela arbetet med att kapa ned trädet till dess halva storlek var gjort på mindre än en timme - snacka om proffs !

Vad som kommer att ske med "småttingarna" är oklart i skrivande stund - vi kunde inte se vart dom tagit vägen i kväll för till grannträdet ett 20-tal meter bakom oss hade dom inte begivet sig, så vi väntar med spänning på om dom hittat en ny bostad... Vi och våra närmaste grannar saknade deras högljudda kvitter mellan kl. 17 och 19 idag !

Vi och våra grannar är dock - med all respekt för "småttingarnas" eventuella bostadsproblem - glada över att detta träd kapats ned och det då mot bakgrund av att våra tomter legat i skugga varje dag mellan kl. 15.00 och 16.30 och vi som verkligen älskar att vistas i solen är därför mycket glada över det som inträffat.
Vi tror oss dock veta att "småttingarnas" bostadsproblem kommer att lösa sig...!

Av det inträffade har vi lärt oss att aldrig någonsin parkera vår husbil under ett stort träd på en camping eller ute i naturen vid en eventuell fricamping - skadorna blir naturligtvis omfattande på en husbil/husvagns tak om ett träd eller en tjock gren ramlar ned över ekipaget.
För övrigt kan vi berätta att vädret är som det brukar vara för det mesta - idag har vi haft 21 grader i skuggan, 34 i solen och helt vindstilla och vi har promenerat runt i stan i shorts och kortärmade T-shirts !
Denna bild är tagen idag under eftermiddagen - det är, som vi skrivit tidigare, svårt att inte gilla läget...

01 januari 2014

Vilken start på 2014 !

God fortsättning på det nya året önskar vi alla som läser vår blogg !

Idag hade vi en skön sovmorgon, längre än på mycket länge..., och när vi vaknade och tittade ut genom takluckan ovanför sängen, så har vi en knallblå himmel att vila ögonen på.

Vi har, som brukligt varit i herrans många år, tänkt oss att se sändningen från nyårskonserten i Wien i Österrike. Men vi ändrade oss eller rättare sagt så fick ljudet från vår TV vara på, men vi parkerade oss i våra solstolar utanför husbilen efter frukost - det går ju inte att göra på annat sätt i detta underbara väder !

Efter ett par timmar i solen så var det dags för lunch och idag intog vi den utanför husbilen i strålande solsken och det under en helt molnfri himmel. Dessutom var det helt vindstilla och tempen visade på drygt 21 grader i skuggan !

Så här underbart skönt är det i Benidorm och tänka sig, det är onsdag den 1/1 2014...
... och Bosse, som varit genomförkyld sedan juldagen (dock utan att få feber), har piggnat till och nyss ordnat till en lättlunch i det underbara sommarvädret.

Vi nyper oss i armarna båda två och undrar om det verkligen är första januari idag, men våra mycket trevliga belgiska grannar kom förbi och önskade god fortsättning och bekräftade att så är fallet...!